Secretarul general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Mircea Geoană, a declarat că este încrezător că toate planurile noi de apărare vor fi aplicate de toate țările membre ale Alianței.
Planurile regionale de apărare vor deveni un standard pentru toate țările membre ale Alianței Atlanticului de Nord (NATO), spune secretarul general adjunct, Mircea Geoană.
Acest lucru se va întâmpla, însă, după ce Alianța le va aproba în prealabil.
”Sunt încrezător că toate ţările vor implementa planurile pe care liderii NATO le vor aproba”, a precizat Mircea Geoană.
Capacitatea NATO de a mobiliza 300.000 de militari
Secretarul general adjunct a primit o întrebare cu privire la capacitatea Alianței de a mobiliza un număr de până la 300.000 de militari dacă va fi nevoie.
”În ultimii 20 – 25 de ani, mulţi aliaţi, în special aliaţii europeni, au colectat dividendele păcii şi nu a fost atât de mult nevoie să investim în baza industrială, în armatele noastre. Acum trebuie să facem acest lucru. Trebuie să aşteptăm ca liderii NATO să aprobe aceste planuri regionale de apărare. După ce le vor aproba, le vor implementa. Le vor adapta la resurse, la un număr mai mare de oameni, mai bine pregătiţi, cu mai multe echipamente pre-poziţionate, conform planurilor”, a precizat Mircea Geoană într-o conversaţie moderată de Benedikt Franke, vicepreşedinte şi CEO al Conferinţei de Securitate de la München.
Țintele vor fi îndeplinite la timp
Secretarul general adjunct al NATO a mai spus că toate țintele vor fi îndeplinite la timp, după ce a mulțumit generalului Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, şi liderilor militari ai Alianţei pentru livrarea cu celeritate a planurilor de apărare.
”Este o muncă formidabilă şi liderii noştri vor aproba acest lucru. Aşadar, pot să vă spun cu toată încrederea că ţintele referitoare la structură, comandă şi control vor fi îndeplinite la timp”, a mai spus înaltul oficial.
La Summit-ul NATO de la Vilnius (Lituania), care va avea loc în perioada 11-12 iulie 2023, se va aproba o nouă generație de planuri de apărare în cadrul NATO, cunoscute în mod generic sub denumirea de „planuri de apărare regională”. Aceste planuri sunt împărțite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală și o zonă sudică, care include Marea Neagră și Marea Mediterană. Conform acestor planuri, țările membre NATO vor furniza comandanților Alianței aproximativ 300.000 de soldați echipați și pregătiți să intervină în caz de nevoie.