Secretarul general adjunct al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Mircea Geoană, a vorbit despre atacurile rusești care au loc la granița cu România. Acesta a explicat care este planul rușilor, de fapt.
Rușii folosesc metode mai elaborate
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a discutat despre fragmentele de dronă care au căzut pe teritoriul României. El a declarat că Alianța are o viziune foarte clară asupra situației.
Mircea Geoană a confirmat că NATO are o înțelegere precisă privind posibilele atacuri majore din partea Rusiei. El a menționat că incidentele mai mici nu pot fi complet excluse.
Secretarul general adjunct al NATO a explicat că rușii aplică metode mai sofisticate, atacând din trei direcții și la diferite altitudini pentru a confuza sistemul antirachetă ucrainean.
El a subliniat că, deși există încă mult de lucru, NATO este pregătită să ia măsuri în cazul unor amenințări serioase și că, în ciuda acestui lucru, nu se poate garanta eliminarea completă a fiecărui incident.
De asemenea, a menționat că NATO este atentă nu doar la amenințările din est, ci și la situația din Balcani, inclusiv în Kosovo și alte zone.
„Rușii folosesc metode mai elaborate. Acum atacă din trei direcții, pe trei niveluri de altitudine, tocmai pentru a debusola sistemul antirachetă pe care ucrainenii îl au.
Ca să o spunem cum trebuie: mai este mult de muncă, dar dacă e ceva serios știm, ne luăm măsuri. Și noi suntem pregătiți. Dar nu putem garanta că orice incident poate fi eliminat complet.
Suntem atenți nu doar la ce vine dinspre est, ci și la ce există în Balcani, la Kosovo și așa mai departe”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.
Armata Română să treacă complet la echipamente postsovietice
Mircea Geoană a subliniat că, atunci când cere o atenție sporită, se referă la faptul că securitatea nu se limitează doar la aspectele militare, ci include și dimensiunea economică. El a menționat că lumea este extrem de volatilă și că există o competiție intensă în domenii precum spațiul și inteligența artificială.
Geoană a declarat că, deși nu vede un risc militar iminent, este îngrijorat pentru țara sa și recunoaște vulnerabilitățile existente.
El a explicat că NATO este pregătită să asigure pacea pentru țările membre. Organizația promovează pacea prin creșterea robustei capacități de apărare. Acest lucru reduce riscul de conflict. Geoană a adăugat că România, la fel ca multe alte țări europene, a subinvestit în apărare timp de decenii, în termeni de tehnică și motivația militarilor.
El a apreciat că avantajul NATO constă în disciplina impusă aliaților. Mircea Geoană a sugerat că Armata Română ar trebui să adopte complet echipamente de tehnologie modernă, post-sovietică. În final, a exprimat încrederea în militarii români. El a mai spus că nu se poate aștepta ca alții să îndeplinească responsabilitățile naționale de apărare.
„ Când eu dau un semn să fim atenți, că securitatea nu e doar militară, ci și economică. E o lume foarte volatilă. E o competiție foarte intensă în spațiu sau în zona inteligenței artificiale. Eu când spun aceste lucruri spun că sunt îngrijorat pentru țara mea: nu văd un risc militar în perioada următoare, dar suntem fragili. Noi, la NATO, suntem pregătiți să asigurăm pacea pentru țările noastre. NATO este despre pace.
Cu atât suntem mai robuști, șansele să avem un război scad. România a subinvestit în apărare, ca restul Europei, de decenii: tehnică, motivația militarilor… Avantajul cu NATO e următorul: că disciplinează aliații. Eu aș vedea ca Armata Română să treacă complet la echipamente postsovietice. Am încredere în militarii noștri și nu putem să le cerem altora să ne facă treaba”, a concluzionat Geoană.