Mircea Geoană va candida independent la alegerile prezidențiale din 2024?
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, își va lansa cartea „Bătălia pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO” pe data de 24 noiembrie 2023, în cadrul Târgului Gaudeamus.
Cartea sa pare a fi un manifest politic în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024. Mircea Geoană sugerează că intenționează să candideze independent, beneficiind de susținerea unei platforme civice recent înființate, denumită „Proiectul România 2030”.
Ipoteza candidaturii sale ca independent reiese dintr-un fragment în care se compară cu președintele Cehiei.
„Toţi preşedinţii postdecembrişti au continuat să reprezinte şi să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului și preşedinţii de până acum nu au reuşit să unească naţiunea în jurul unor obiective interne şi externe importante. (…)
Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”, scrie în cartea sa.
Cum arată „proiectul național”?
În cartea sa, vorbește despre un „Proiect Național”. Mircea Geoană exprimă convingerea că obiectivul comun este să realizeze o renaștere națională, care să conducă la un Salt Istoric în dezvoltare și prosperitate. Acest salt ar permite recuperarea rapidă a timpului pierdut la periferia Europei.
El subliniază conștientizarea faptului că doar valorificând întregul potențial național vor avea șansa de a transforma starea actuală, denumită păguboasă, „păcat că e locuită”, într-o „grădină a Maicii Domnului” reală, nu doar idealizată.
Consideră că alegerea direcției depinde de fiecare individ, subliniind că semnalizarea problemelor, dacă rămâne doar la nivel retoric, nu este suficientă. În capitolul final al cărții sale, el intenționează să contureze principalele direcții ale unui Proiect Național care ar putea restitui demnitatea românilor, oferindu-le posibilitatea să participe activ la procesul de luare a deciziilor, și nu să fie doar receptori pasivi ai acestora.
„Nivelul politizării a ajuns în România de azi de-a dreptul insuportabil: de la femei de serviciu la şefi de piaţă, de la funcţii tehnice la cele de sinteză, aproape totul este politizat. Toate încercările de stabilizare a funcţiei publice, de perpetuare a unei necesare memorii instituţionale, atâtea câte au fost, au eşuat până acum lamentabil.
Dacă nu vrem să ajungem la un colaps al statului, acest lucru trebuie să înceteze. Îmi dau foarte bine seama că depolitizarea e o misiune grea – să sperăm că nu imposibilă – tocmai fiindcă, pe orice faţă ai răsuci problema, ea trebuie dusă la bun sfârşit tot din şi dinspre sfera politicului”, mai transmite Geoană.