Mircea Lucescu este dorit de Olympique Lyon, afirmă presa franceză
Mircea Lucescu a demisionat vineri, 3 noiembrie, de la formaţia Dinamo Kiev. Nu se retrage însă deocamdată din fotbal, despre care spune că este viaţa sa.
Se pare că o mare formaţie din Europa l-ar dori deja ca antrenor pe Lucescu. Este vorba despre francezii de la Olympique Lyon. Formaţia din Hexagon se află acum în criză şi ar vrea să meargă pe mâna antrenorului român.
„Am primit o informație de ultimă oră din presa internațională. E adevărat că s-ar putea să nu vă odihniți deloc și să plecați la Lyon?
Este o informație care a apărut în presa franceză”, a afirmat Horia Ivanovici în emisiunea Fanatik Superliga.
Mircea Lucescu nu a dorit să confirme sau să infirme discuţiile cu Olympique Lyon. În schimb, a comentat despre informaţia apărută iniţial în presă privind retragerea din fotbal, odată cu plecarea de la Kiev.
„N-are rost să discutăm despre lucrul ăsta. (retragere definitivă – n.r.) Nu, în nicio secundă. Nu simt că trebuie să fac lucrul ăsta. S-ar putea să o fac, dar nu gândindu-mă că o să o fac.
Până la urmă orice retragere, o plecare este ca și cum ai muri puțin. Ce exemplu aș da eu strănepoților mei. Ei trebuie să înțeleagă că viața este o luptă permanentă și trebuie să o duci până la capăt încărcate”, a afirmat Mircea Lucescu.
De ce nu va colabora Lucescu cu Gică Hagi, deşi îl iubeşte enorm?
Antrenorul român recunoaşte că a fost sunat inclusiv de Gheorghe Hagi. Exclude însă o colaborare cu acesta. „Gică își face foarte bine meseria, nu cred că mai are nevoie de altcineva lângă el”, afirmă Lucescu.
„Sunt toți foștii mei băieți pe care îi iubesc și cu care întrețin foarte bune relații. Am suferit și ne-am bucurat împreună. Toți sunt niște băieți minunați. M-a sunat Gică Hagi. Ce să-mi spună Hagi. Ne-am adus aminte de niște lucruri petrecute în cariera noastră. (…)
Eu îl încurajez pentru că nu e ușor ce face el. Mi-a spus că-i este greu din când în când. I-am zis că a fost un luptător toată viața și o va duce până la capăt. E greu, nu e simplu. N-are susținere. (…)
Fotbalul este o activitate pentru un singur om. Ceilalți nu pot decât să consilieze. Unul trebuie să ia deciziile. Partea finală a întregii activități este decizia. De-asta există manager în fotbalul englez. Gică își face foarte bine meseria, nu cred că mai are nevoie de altcineva lângă el”, a afirmat Mircea Lucescu.
Motivele din spatele demisiei de la Dinamo Kiev
Antrenorul român a explicat şi de ce a decis să plece din Ucraina şi să renunţe la Dinamo Kiev. El spune că accidentarea lui Yarmolenko a fost o lovitură grea pentru echipă.
Nu mai avea niciun jucător cu experienţă mare în teren, iar rezultatele proaste au venit unul după altul. Lucescu spune că a simţit nevoia să-şi asume responsabilitatea şi să se retragă.
„Era o situație delicată. Acum o lună aveam 6 puncte față de Șahtior și mergeam direct spre campionat. Nenorocirea a fost că era accidentat Yarmolenko. A fost nevoit să se opereze la Barcelona. Patru luni va sta. Era singurul jucător cu experiență care putea să ducă în teren ideile antrenorului.
Fără un astfel de jucător e foarte greu să conduci o echipă. Când ai mai mulți jucători de acest gen este și mai bine. L-am pierdut pe el. La fiecare meci am avut câte un jucător dat afară. În ultimele minute am primit două goluri stupide. O apărare foarte tânără. E normal.
S-au înlănțuit, în fotbal se întâmplă astfel de fenomene și nu știi ce să mai faci. Trei meciuri la rând am pierdut. În condițiile acelea, mi-am asumat toată răspunderea și am zis că este normal. Întotdeauna antrenorul răspunde de rezultate. Eu o să fiu cel care să mă retrag și să salvez echipa într-un fel”, a precizat Lucescu.
Fotbalul pe timp de război
El a dezvăluit şi cum mergeau antrenamentele şi partidele în Ucraina, în condiţiile în care ţara este măcinată şi acum de război.
Mircea Lucescu adaugă faptul că demisia este un act de curaj, nu de laşitate.
„Cel mai îngrozitor lucru este că joci cu presiunea războiului. (n.r. – treceau rachetele pe deasupra voastră la antrenament?) De vreo două ori s-a întâmplat să ieșim de pe teren și ne-am dus la adăpost. Eu am rămas pe teren. Meciurile s-au întrerupt, stai câte o oră prin cabine și aștepți să se oprească alarma. Cum sună alarma, ești obligat să oprești jocul. Nu este un fotbal propice performanței. (…)
Au trecut de câteva ori (rachetele – n.r.), au căzut la distanță mai mare. (…)
De aceea, cred că jucătorii merită aplauze. Pentru echipele care continuă să trăiască. Oamenii trăiesc nu numai din nebunia războiului, mizeriei și nenorocirilor, au nevoie și de partea sufletească, să-i bucure într-un fel. Fotbalul pentru ei înseamnă foarte mult. (…)
Sper ca ei să revină și să-i ajute acest șoc (demisia – n.r.). Un antrenor trebuie să aibă curajul responsabilității. Nu e ușor, să-ți dai demisia este un semn de curaj, nu de lașitate. Nimeni nu ar vrea să renunțe”, a mai spus Mircea Lucescu.