“În condițiile în care industria sănătății generează 30% din datele generate global, există nevoia unui serviciu de gestiune și stocare a datelor robust care să asigure confidențialitatea și securitatea datelor pacienților, precum și recuperarea acestor date în timp util”, au explicat reprezentanții Medicai, vorbind despre Medicai Archive, “un serviciu solid bazat pe tehnologia cloud, agnostic față de furnizori și compatibil cu sistemele actuale”.
Practic, este vorba de “un canal criptat și securizat către PACS, în conformitate cu HIPAA și GDPR, ce oferă recuperare imediată în caz de dezastru”.
“Unitățile private sunt de obicei mai dispuse către schimbare și noi tehnologii”, a mai explicat compania, vorbind despre cei mai importanți clienți ai săi.
Medicai, inovații pentru furnizorii de servicii medicale
Mai mult, Medicai joacă atât rolul unui software de imagistică, cât și a unui serviciu de telemedicină, fără a fi limitat la acestea, incluzând infrastructură pentru tumor board-uri, second opinion, rețele de experți la distanță, educație, research și software de gestionare a activității administrative a spitalelor și cabinetelor. În prezent, aplicația este folosită de mii de medici.
Infrastructura Medicai este concepută pentru a fi interoperabilă, adică se poate integra în mod facil și eficient cu orice alt sistem medical administrativ sau de gestiune.
1 milion de studii imagistice au fost încărcate până în prezent pe platforma Medicai de zeci de clinici și spitale.
Citat: “Pandemia COVID-19 a accelerat adoptarea tehnologiilor digitale în domeniul sănătății”, a explicat Mircea Popa, CEO Medicai.
Prezentăm mai jos răspunsurile integrale oferite de Mircea Popa, CEO Medicai, în cadrul nominalizării sale în Top 100 Performeri din Sănătate:
1. Echipamentele și serviciile medicale ocupă un loc central în preocupările managerilor de unități medicale. Care este categoria cea mai vândută?
Există multe servicii medicale disponibile pentru managerii din domeniul sănătății, iar categoria cea mai vândută va depinde de diverși factori, cum ar fi dimensiunea unității medicale, nevoile specifice ale managerilor și bugetul disponibil.
Cu toate acestea, unele servicii utilizate în mod obișnuit care au primit feedback pozitiv din partea managerilor de unități medicale includ:
EHR-urile: Aceste sisteme permit urmărirea și gestionarea electronică a dosarelor medicale ale pacienților, a programărilor, a rețetelor și a facturării.
Servicii de telemedicină – Aceste servicii permit furnizorilor de servicii medicale să se consulte de la distanță cu pacienții prin videoconferințe, mesagerie și alte canale virtuale.
Software de gestionare a activității administrative a spitalelor și cabinetelor – Acest software este utilizat pentru a gestiona sarcinile administrative, cum ar fi programările, urmărirea datelor pacienților și gestionarea finanțelor.
Medicai este un serviciu și un software de management al datelor pacienților complet, care oferă servicii de acces, vizualizare, stocare și partajare a datelor imagistice și a oricărui alt fel de date (analize, histopatologii, rapoarte medicale etc.). Medicai oferă medicilor infrastructura pentru a colabora în comisii multidisciplinare online, de a oferi second opinion, de a consulta pacienți la distanță (telemedicină) sau de a se conecta cu experți internaționali în cazul unor boli cronice sau rare.
Astfel, Medicai joacă atât rolul unui software de imagistică, cât și a unui serviciu de telemedicină, dar nu este limitat la acestea, incluzând infrastructură pentru tumor board-uri, second opinion, rețele de experți la distanță, educație și research.
Mai mult, infrastructura Medicai este concepută pentru a fi interoperabilă, însemnând că se poate integra în mod facil și eficient cu orice alt sistem de gestiune a datelor, sau orice sistem medical administrativ.
2. Care este cea mai mare provocare a domeniului în care activați?
Una dintre cele mai mari provocări este rezistența la schimbare, de altfel o provocare obișnuită în orice organizație sau industrie atunci când sunt introduse noi tehnologii sau procese. Personalul medical poate fi obișnuit să folosească o anumită tehnologie și pot fi rezistenți la trecerea la un nou sistem cu care nu sunt familiarizați.
Unele unități medicale pot utiliza sisteme tradiționale care au fost implementate de mulți ani și pot fi rezistente la schimbare datorită stabilității percepute a acestor sisteme.
3. Care sunt clienții dvs cei mai buni, unitățile de stat sau cele private?
Unitățile private sunt de obicei mai dispuse către schimbare și noi tehnologii.
4. Se vorbește foarte mult despre digitalizare. Din punctul dvs de vedere, se vede un progres din acest punct de vedere în cererea de echipamente și servicii medicale?
Da, în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește adoptarea și implementarea tehnologiilor digitale în domeniul sănătății. Pandemia COVID-19 a accelerat adoptarea tehnologiilor digitale în domeniul sănătății, datorită necesității consultațiilor la distanță, a monitorizării la distanță și a altor servicii.
Printre exemplele de tehnologii digitale care sunt utilizate din ce în ce mai mult în domeniul medical se numără telemedicina, aplicațiile de sănătate mobilă (mHealth), sistemele electronice de sănătate (EHR), monitorizarea pacienților la distanță (RPM) și inteligența artificială (AI) pentru diagnosticare și planificare a tratamentului.
5. Cum se manifestă concurența pe piața pe care activați?
Piața software-ului de imagistică medicală va continua să crească pe măsură ce organizațiile din sănătate vor dori din ce în ce mai mult să îmbunătățească eficiența și eficacitatea operațiunilor lor. Peisajul concurențial va continua să evolueze pe măsură ce apar noi tehnologii și se schimbă dinamica pieței, ceea ce face ca acest spațiu să fie interesant și provocator pentru noi.
Printre factorii cheie care diferențiază platformele de imagistică medicală se numără: capacitatea de a gestiona volume mari de date, capacitatea de a se integra cu alte sisteme, precum și instrumentele avansate de analiză și vizualizare.
Medicai oferă o soluție robustă și scalabilă care îndeplinește factorii de mai sus, oferind în același timp o experiență prietenoasă pentru utilizatori.
6. Sunteți la curent cu noutățile tehnice din acest domeniu, care credeți ca va fi tendința centrală în următorii zece ani?
Sunt câteva tendințe centrale care vor influența piața de software pentru imagistică, acestea incluzând:
Soluțiile bazate pe cloud: oferă o flexibilitate și o scalabilitate mai mare decât soluțiile tradiționale on-premise. Soluțiile bazate pe cloud permit, de asemenea, un schimb de date și o colaborare mai transparentă între furnizorii de servicii medicale.
Interoperabilitatea: Există o nevoie din ce în ce mai mare ca software-urile de imagistică medicală să fie interoperabile cu alte sisteme de asistență medicală, pentru a facilita schimbul de date fără întreruperi. Acest lucru este deosebit de important pe măsură ce asistența medicală devine mai integrată și mai centrată pe pacient.
Soluțiile mobile: permit furnizorilor de servicii medicale să acceseze și să analizeze imaginile medicale de pe dispozitivele lor mobile, de oriunde, oricând. Acest lucru îmbunătățește eficiența actului clinic și permite stabilirea mai rapidă a diagnosticelor și planificarea tratamentului.
7. Care este aparatul/dispozitivul/serviciul cel mai scump pe care îl aveți în ofertă?
Serviciul de arhivare și back-up. În condițiile în care industria sănătății generează 30% din datele generate global, există nevoia unui serviciu de gestiune și stocare a datelor robust care să asigure confidențialitatea și securitatea datelor pacienților, precum și recuperarea acestor date în timp util.
Medicai Archive este un serviciu solid bazat pe tehnologia cloud, agnostic față de furnizori și compatibil cu sistemele actuale, prin intermediul căruia se pot trimite și prelua studii via orice PACS, stație de lucru, viewer. Este un canal criptat și securizat către PACS, în conformitate cu HIPAA și GDPR, ce oferă recuperare imediată în caz de dezastru.
Excelența în medicină premiată la Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate
Companii din pharma, clinici, rețele de spitale de stat și private și medici din România au fost premiați în cadrul Galei Capital Top 100 Performeri din Sănătate, care a avut loc miercuri, 24 mai 2023, începând cu ora 19.30, la One Club și difuzată live pe pagina de facebook Capital România și pe canalul de Youtube HAI Romania.
Aflată la prima ediție, Gala Capital Top 100 Performeri din Sănătate este un eveniment în cadrul căruia au fost prezentate și premiate cele mai importante și eficiente companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniu.
Performerii ce vor fi prezentați și premiați în cadrul evenimentului au fost incluși și în Capital Top 100 Performeri din Sănătate, un proiect dedicat în întregime medicinei și analizei economice a acesteia, acest Top reprezentând o oglindă a evoluției sistemului medical românesc.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate a fost lansat în cadrul evenimentului și este structurat pe 10 categorii: Excelența în Medicină, Educație și cercetare, Spitale de Stat, Spitale Private, Clinici Private, Producție și Servicii Medicale, Distribuție și Retail Pharma, Producători de Medicamente, Producători de suplimente alimentare și Autorițăți din Sănătate.