Farmec a înregistrat, conform declarațiilor Directorului Financiar Mircea Stânceanu pentru Revista Capital, o cifră de afaceri de 57,8 milioane de euro în 2021. Este o creștere de 8% față de perioada prepandemică, rata profitului net fiind de 4% din venituri.
În ultimii 13 ani Mircea Stănceanu a ocupat poziția de Director Financiar al Farmec, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de cosmetice din România. „Încă de la venirea mea în firmă, în iulie 2009, am aplicat din prima zi ceea ce am învățat în peste 25 de ani de activitate, din care 13 ani într-o multinațională, și anume, asigurarea cash-flowului necesar activității operaționale, pentru investiții și dividende”, ne explică managerul.
Interviul integral, apărut prima dată în revista Top 100 Manageri din România, publicată de CAPITAL
CAPITAL: Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2021?
Mircea Stănceanu: Succesul unei companii este dat, în primul rând, de rezultatele financiare pe care le are, rezultate generate de angajații săi, de stabilitatea și poziția pe care le are într-o piață concurențială (să nu uităm că Farmec, o companie cu acționariat integral românesc, are competitori remarcabili, firme multinaționale puternice), de mulțumirea acționarilor, furnizorilor și consumatorilor finali ai produselor. Personal, ca director financiar, nu am avut un proiect nou, pentru că în meseria noastră vechiul este nou și noul poate fi vechi. În anul 2021, proiectul meu a fost același, ca de altfel an de an, asigurarea unui cash flow pozitiv pentru Farmec, doar condițiile au fost diferite. De aici se concretizează rezultatele financiare pe care le-am obținut. Astfel, am realizat o cifră de afaceri de 57,8 mil. EUR, apropiată de nivelul lui 2020 (a fost primul an de pandemie, în care am excelat cu producția și vânzarea de dezinfectanți, care au compensat scăderile înregistrate în vânzărea de produse cosmetice) și cu mai mult de 8% peste anul 2019. Am realizat o rată a profitului net la cifra de afaceri de peste 4% și am avut în conturile firmei la sfârșitul anului peste 2 mil. EUR. Toate acestea, în condițiile de pandemie, vitrege desfășurării activității, cu restricții și cu o rată a inflației care a ajuns la sfârșitul anului 2021 la peste 8%.
CAPITAL: Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?
Mircea Stănceanu: Încă de la venirea mea în firmă, în iulie 2009, am aplicat din prima zi ceea ce am învățat în peste 25 de ani de activitate, din care 13 ani într-o multinațională, și anume, asigurarea cash-flowului necesar activității operaționale, pentru investiții și dividende. La momentul respectiv, societatea avea împrumuturi bancare de peste 2 mil. lei și dividente restante de achitat acționarilor de peste 1,8 mil. EUR.
Reformele implementate de Mircea Stănceanu, CFO Farmec
Prin măsurile pe care le-am luat, am reușit, după numai 10 luni, să rambursăm integral împrumuturile, să achităm dividendele acționarilor și să achităm la timp toate obligațiile scadente. De 11 ani am reușit să ne desfășurăm activitatea fără a înregistra la finele anului împrumuturi bancare și ne-am achitat la termen toate obligațiile către bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale, bugetele locale, furnizori și dividendele acționarilor. Practic, ne-am desfășurat în toți acești ani activitatea operațională și de investiții exclusiv din fondurile proprii generate din vânzarea produselor. În plus, am efectuat plăți pentru investiții de peste 14 mil. EUR, dividende de peste 29 mil. EUR și am generat anual venituri bugetare de peste 10 mil. EUR.
CAPITAL: Care sunt proiectele prevăzute pentru 2022?
Mircea Stănceanu: Și 2022 voi continua cu aceeași misiune, din care rezultă indicatorii de bază ai firmei, conform devizei “CASH IS KING”. În acest an, situația politică la nivel internațional și recesiunea economică care bate la ușă sunt factorii care ne vor determina să fim mai prudenți, totodată să acționăm rapid în luarea deciziior, profitând de orice oportunitate pe care o vom avea și să atenuăm pe cât posibil impactul financiar al majorărilor de prețuri la materii prime, materiale, combustibil și utilități.
Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?
Mircea Stănceanu: Avem o vorbă: “ne obișnuim și cu răul, până la urmă”. Ei bine, noi nu am vrut să ne obișnuim și l-am reinterpretat în sens pozitiv, transformând răul – în cazul acesta, pandemia – într-o oportunitate. Astfel, în anul 2020, în numai 2 luni, am reușit să fabricăm și să ieșim pe piață cu produse dezinfectante noi. Vor rămâne produse permanente în portofoliul nostru, iar prin noua rețetă îmbunătățită, vor putea intra în toate unitățile medicale din țară.
CAPITAL: De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?
Mircea Stănceanu: Aceeași inflexibilitate și tărăgănare în luarea decizilor și în procesele din sistemul public ne-au făcut să pierdem timp, nervi și bani. Bani pe care, de altfel, i-a pierdut și statul român prin faptul că avizarea unor produse pentru intrarea pe piață a durat mult prea mult. Cred că o reformare a instituțiilor publice trebuie făcută cât mai rapid, concomitent cu reducerea cheltuielilor bugetare și creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare (în special T.V.A.).
CAPITAL: Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?
Mircea Stănceanu: Să aibă neîncetat dorința de a învăța, inclusiv prin ”a fura meseria” și a rămâne cât mai curios. Punând întrebări înseamnă că le-a gândit și atunci, de multe ori, răspunsul este pe jumătate primit. Este nevoie de multă răbdare, constanță și curaj în ceea ce vor să facă.
CAPITAL: Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?
Mircea Stănceanu: Digitalizarea este cea care va dicta și va aduce schimbări radicale, dar aceasta trebuie făcută cu înțelepciune, altfel, vorba englezului, “garbage in garbage out”. Dacă nu introducem ce trebuie, unde trebuie și cum trebuie, degeaba avem programe performante care ne furnizează rapoarte financiare sofisticate, fiindcă riscăm să avem rezultate greșite, care duc la decizii greșite. De aceea, sfatul meu este să nu uităm să ne antrenăm permanent gândirea și să ne punem întrebarea fundamentală “de ce?“, căutând mereu răspunsul corect.
CAPITAL: Bani. Ce vă spune acest cuvânt?
Mircea Stănceanu: Banii sunt cei care ne ajută să ne ducem traiul de zi cu zi și să ne hrănim atât trupul cât și sufletul, între care trebuie să existe un permanent echilibru. Dezechilibrele, după cum vedem în aceste zile nu departe de noi, provoacă chiar și războaie în care mor oameni nevinovați. Scriitorul Henrik Ibsen, spunea că “banii pot fi coaja multor lucruri, dar în niciun caz miezul acestora. Banii aduc mâncare, dar nu și poftă; medicamente, dar nu garantează sănătate; zile de bucurie, dar nu liniște și fericire deplină; cunostiințe, dar nu înțelepciune; servitori, dar nu loialitate”.
Echilibrul, dictat de bun simț în ceea ce facem, aduce plusvaloare și mulțumire.