„Legea 151 (privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate – n.r.), care a apărut după şase ani de dezbateri în piaţă, aşa cum a fost ea, cu imperfecţiunile ei, ne-a demonstrat cât timp s-a minţit, să ţinem, chipurile, atâţia emitenţi în piaţă, care nu aveau nicio activitate. Iată că legea ne arată că din 1.900 (de emitenţi – n.r) cât au fost la un moment dat, nu avem decât patru decizii de aprobare a prospectului pentru intrarea pe o piaţă reglementată, administrată de Bursa de Valori Bucureşti; dintre aceste companii, doar 261 pentru admiterea pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) de la Bucureşti şi 37 la Sibiu. Mai sunt doar 169 de companii care până la data limită, la 28 octombrie, vor fi clasificate dacă intră pe una din pieţe sau se delistează. Cui i-a folosit ţinerea sub clopotul Rasdaq, nu mă întrebaţi, că nu pot să răspund", a subliniat Ursache.
Vicepreşedintele ASF a precizat că, "restul de companii, fie s-au retras după ce şi-au achitat acţionarii minoritari, fie au încălcat legea şi nu au convocat adunări generale, nu au făcut evaluări".
Companiile listate pe piaţa Rasdaq şi din piaţa valorilor mobiliare necotate trebuie să îşi aleagă opţiunea de listare până la 27 octombrie 2015, când încetează de drept activitatea acestor companii, în conformitate cu Legea 151/2014.
Activitatea pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii 151/2014, respectiv în data de 27 octombrie 2015. Astfel, companiile de pe piaţa Rasdaq şi de pe piaţa valorilor mobiliare necotate trebuie să decidă în perioada următoare dacă se vor muta pe piaţa reglementată sau pe ATS sau dacă se vor delista.
Pe piaţa Rasdaq au fost listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulată de 7,7 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la data de 28 ianuarie 2015. Statutul Rasdaq a fost una dintre cele mai problematice situaţii care au afectat opinia investitorilor despre piaţa de capital, deoarece această piaţă nu a fost încadrată, conform directivei privind pieţele instrumentelor financiare (MIFID), nici în categoria pieţelor reglementate, nici în cea a sistemelor alternative de tranzacţionare.
Bursa de Valori Bucureşti administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, şi furnizează o gamă variata de servicii participanţilor la pieţele financiare. BVB este o companie listată pe propria piaţă din 2010. AGERPRES