La aproape patru decenii de la catastrofa de la Cernobîl, românii au apucat să retrăiască o parte din isteria acelor zile, legată de distribuția pastilelor de iod. Atunci aveau toate motivele să se îngrijoreze.
„În 1986 s-au distribuit pastile de iodură de potasiu, s-au dat prin școli generale, facultăți, locuri de muncă. Numai până la o vârstă fixezi iodul în tiroidă și tiroida metabolizează… numai până la 40 de ani. Ăia peste 40 de ani zic că vor și ei, că ei își imaginează că e ca-n desene animate, ei o pastilă și îți crește un scut, o cupolă. Au ajuns în spital cazuri, nu puține, cu oameni care băuseră tinctură de iod.”, își amintește Mirel Curea, invitat în podcastul „România lui Cristache”.
Acum, evenimentul care i-a isterizat pe români a fost o declarație neinspirată a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila: „Îi îndemn pe românii până în 40 de ani să ridice cât mai repede pastilele de iodură de potasiu.”, a declarat ministrul, care mai apoi și-a cerut scuze pentru expresia „cât mai repede”, cea care a agitat, de fapt, spiritele. Jurnalistul Mirel Curea e de părere că românii l-ar fi certat pe Alexandru Rafila, indiferent de ce ar fi declarat.
„Era alt scandal: «Domnule, îi doare în fund de noi. Nu s-au aprovizionat cu pastile de iodură de potasiu.» Deci când poporul român se isterizează, n-ai soluții. Că ei s-ar fi isterizat oricum.”, e de părere jurnalistul.
„Noi ne putem amuza de isteriile astea, dar mie nu-mi mai vine să mă amuz când se ajunge la vieți omenești. Moment în care tâmpenia, ușurința, lipsa de cultură și lipsa de încredere în ăla care e de meserie omoară oameni. La mine la țară, când țăranul român avea o daravelă, o încărcătură, ceva de rezolvat, se ducea la popă, se ducea la medic, se ducea la notar, se ducea la primar, se ducea la ăia care știau mai multă carte decât el săracul, decât bunică-miu care era pe câmp, cu două clase.”, a mai spus Mirel Curea.
Urmăriți ediția integrală a podcastului „România lui Cristache” pe canalul de Youtube EVZ Capital.