Decizie de ultim moment luată de Parlamentul României! Se fac schimbări la vârful ANAF.
Mirela Călugăreanu pleacă de la conducerea ANAF la Curtea de Conturi
Şefa ANAF (Agenția Națională de Administrare FIscală), Mirela Călugăreanu, a fost numită marți, 3 mai, de către Parlamentul României, în funcția de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi.
270 de senatori și deputați şi-au dat votul în favoarea numirii Mirelei Călugăreanu la Curtea de Conturi, în timp ce 91 de parlamentari au votat „împotrivă”.
Mirela Călugăreanu va depune jurământul în fața președinților celor două camere ale Legislativului, Florin Cîţu, preşedintele Senatului, şi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.
Potrivit CV-ului său, Mirela Călugăreanu are peste 30 de ani de experiență în domeniul financiar-fiscal, dintre care 21 de ani în funcții de conducere. Ea a preluat conducerea ANAF în vara anului 2019.
Lucian Heiuș ar urma să devină noul şef al ANAF (SURSE)
În altă ordine de idei, potrivit unor surse din interiorul Partidului Naţional Liberal (PNL) citate de Mediafax, la conducerea ANAF ar urma să fie numit Lucian Heiuș.
Lucian Heiuș a fost consilier superior la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, deputat PNL și director general la Uzina Mecanică Orăștie.
La momentul actual, Heiuș este secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Numele său a fost vehiculat la un moment dat chiar pentru şefia acestui minister.
Tot astăzi, liberalii Marcel Boloş şi Sebastian Burduja îşi preiau noile portofolii din Guvern
Tot marţi, 3 mai, s-au produs şi o serie de schimbări în componenţă Guvernului României.
Astfel, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat următoarele decrete.
- Decret de revocare din funcţia de membru al Guvernului a domnului Marcel-Ioan Boloş, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării;
- Decret de numire în funcţia de membru al Guvernului a domnului Marcel-Ioan Boloş, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene;
- Decret de numire în funcţia de membru al Guvernului a domnului Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.
Marcel-Ioan Boloş a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică şi Informatică (1992-1997), studii de master în Managementul Instituţiilor Financiar-Bancare (1997-1999) şi studii doctorale cu teza: „Bugetul şi contabilitatea comunităţilor locale între starea actuală şi posibilităţi de modernizare” la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara (2000-2005).
De-a lungul carierei sale profesionale, a lucrat în cadrul Primăriei Oradea, ca secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, director general, coordonatorul Autorităţii de Management POST şi al Direcţiei Generale Management şi Strategii din Ministerul Transporturilor, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest.
A fost ministru al Fondurilor Europene (4 nov. 2019-23 dec. 2020) în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban. În decembrie 2021, a fost desemnat de premierul Nicolae Ciucă să ocupe funcţia de consilier onorific al prim-ministrului pe problematica gestionării fondurilor europene.
La 28 ianuarie 2022, a fost numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, după ce nominalizarea lui a fost votată în Biroul Politic Naţional al PNL.
La 7 aprilie 2022, Marcel Boloş a fost desemnat ministru interimar la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după ce Dan Vîlceanu şi-a înaintat demisia, iar la 21 aprilie 2022, Biroul Executiv al PNL a decis nominalizarea lui Boloş în funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Sebastian-Ioan Burduja este licenţiat în Ştiinţe Politice la Universitatea Stanford. În 2011 a absolvit un master în Politici Publice (bursier David Rubenstein) la Harvard Kennedy School of Government – Universitatea Harvard şi un master în Administrarea Afacerilor (bursier David Rubenstein) la Harvard Business School – Universitatea Harvard. În 2019 a devenit doctor în Economie şi Afaceri Internaţionale, în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti – Departamentul de Relaţii Economice Internaţionale.
În perioada 2006-2007, a fost asistent de cercetare în evaluarea procesului de consolidare democratică şi formularea de recomandări pentru ţările din Europa şi Asia Centrală la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs. În 2007 a fost stagiar la Divizia Europa şi Asia Centrală în cadrul National Endowment for Democracy, iar în 2009, stagiar la Divizia pentru Mediu, Locuire şi Planificare Spaţială în cadrul Comisiei Economice pentru Europa (UNECE, ONU).
În 2010 a fost consultant (stagiar) în cadrul McKinsey & Company, în timp ce între 2011 şi 2012, a fost consultant management strategic în cadrul Dalberg Global Development Advisors. A mai fost specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale (2012-2015). Din 2017 până în 2019, a fost Managing Partner la RISE Consortium – Romania Investment Solutions Experts.
În intervalul 2009-2013, a fost preşedinte şi membru fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). A fost preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (2011-2015).
În 2016, a pus bazele unei noi mişcări civice şi politice, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT). În 2019, PACT a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal.
În perioada decembrie 2019-decembrie 2020, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Este vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi membru al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din cadrul Camerei Deputaţilor. Din 4 aprilie 2022, este consilier onorific al prim-ministrului.