Prin intermediul legii sponsorizării, care permite companiilor din România să-și redirecționeze 20% din impozitele plătite către fundații sau ONG-uri, au fost strânși peste 335 de milioane de euro înainte de pandemie, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv al fundației Hospice Casa Speranței. Este o facilitate puțin folosită de companiile românești, chiar dacă în București, cel mai dezvoltat oraș al țării, procentul urcă de la media națională de 8% la 45%, care în continuare este slab.
Mirela Nemțanu, care conduce fundația care a avut cel mai mare impact asupra sistemului de sănătate din România în ultimii 30 de ani, este de părere că banii aceia se „pierd”, deoarece intră în bugetul statului, unde sunt cheltuiți cu eficiența pe care o cunoaștem cu toții.
Ce poate face mediul privat pentru a susține fundațiile
„În România există legea sponsorizării care permite persoanelor fizice cât și juridice să redirecționeze către fundații. Companiile pot redirecționa până la 20% din impozit, indiferent de forma de impozitare. Orice companie, indiferent de cifra de afaceri, poate să redirecționeze 20% din impozit.
La ora actuală, din totalul companiilor care funcționează în România, doar 8% redirecționează. Avem un potențial de 800 de milioane de euro care se pierd, sunt colectați de stat iar fundațiile nu primesc nimic din ele. La nivelul Bucureștiului, 45% din companiile care ar fi putut să redirecționeze folosesc facilitatea asta. Orice companie poate să ajute fără niciun cost, doar completând formularul de impozitare.
Citește continuarea pe infofinanciar.ro.