Modelul modern al îngrijirii paliative a fost pus pe picioare de fondatorii HOSPICE. Fundația și-a deschis primul centru în urmă cu 60 de ani în Anglia, iar din anul 1992 este prezentă și în România. HOSPICE pune la dispoziția pacienților și familiei lor un set complet de îngrijiri paliative, atât în spitalele proprii cât și acasă, alături de consiliere psihologică, socială, kinetoterapie, etc.
La evenimentul aniversar au fost prezenți ambasadorul Marii Britanii în România, Excelența Sa Andrew Noble, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și primul CEO al HOSPICE, Mălina Dumitrescu, care în prezent ocupă funcția de director de programe.
HOSPICE Casa Speranței a avut 10 membri fondatori de origine britanică alături de 10 membri fondatori români. Mălina Dumitrescu este alături de fundație încă din anul 1992 și a transmis că una dintre cele mai mari reușite ale HOSPICE a fost și este educarea medicilor pentru îngrijirile paliative.
„Cred că merită să amintim că HOSPICE a avut un impact în educația personalului și celor care astăzi dezvoltă îngrijiri paliative în România. Astăzi putem vorbi de peste 100 de centre în sistemul public sau privat, fie internare, ambulatorii, servicii de îngrijire la domiciliu. Ei sunt oamenii care au trecut prin sistemul de educație la nivel național și au pornit de la sămânța pe care am plantat-o în urmă cu 30 de ani”, a declarat Mălina Dumitrescu.
O luptă continuă pentru educarea sistemului
„În acești 30 de ani am avut discuții intense cu 39 de miniștri ai Sănătății. Am încercat să schimbăm cadrul legislativ. Trebuie să menționez că din acești 39 de miniștri ai Sănătății este prima oară când ne vizitează unul”, a spus Mirela Nemțanu, CEO-ul HOSPICE Casa Speranței, referindu-se la Alexandru Rafila, invitat la conferința de presă.
Ministrul a transmis că a rămas surprins când a ajuns în funcție și a aflat faptul că o organizație atât de importantă la nivel național nu era clasificată ca una de utilitate publică. După 10 ani în care HOSPICE s-a luptat pentru câștigarea acestui statut, organizația a devenit o fundație de utilitate publică prin intermediul unei hotărâri de guvern.
„Chiar dacă discret am încercat să mă implic în rezolvarea unora dintre probleme de-a lungul timpului, eu cred foarte mult în rolul societăților precum HOSPICE. Am avut foarte multe exemple de bună practică din zona societății civile și cred că ar trebui să ne ocupăm de problemele adevărate pentru societate. Ceea ce face Hospice de 30 de ani reprezintă un astfel de exemplu. Aici nu este vorba despre oferirea de servicii medicale de bună calitate, ci despre empatie și omenie. Asta se întâmplă și la HOSPICE Casa Speranței. Cred că această componentă, legată de empatie și omenie în raport cu pacientul, este esențială, deoarece face parte din terapia completă a pacientului. Cred că trebuie să vă acordăm mulțumirile noastre, respectul nostru, să ajutăm astfel de proiecte pentru ca ele să fie replicate”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.
Statutul de organizație de utilitate publică este unul extrem de important. Spitalul din București a fost construit pe un teren pe care fundația a plătit 500.000 de euro, o sumă extraordinară pentru HOSPICE în urmă cu aproape 20 de ani. Mirela Nemțanu ne-a explicat faptul că dacă ar fi avut atunci statutul de fundație de utilitate publică, statul ar fi putut cumpăra terenul în numele organizației.
Legătura ambasadorului Andrew Noble cu HOSPICE
Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, a povestit în cadrul conferinței faptul că în țara sa de origine se celebrează în aceste zile 60 de ani de la înființarea HOSPICE.
„Știu că fără HOSPICE Marea Britanie mama mea ar fi suferit în ultimele ei zile și că familia ei ar fi avut o suferință insuportabilă. Datorită centrului HOSPICE din orașul meu natal, mama mea ne-a părăsit în demnitate. Bucurându-mă că HOSPICE Casa Speranței a oferit demnitate și absență de la durere la mii de oameni, sper ca în viitor rețeaua de îngrijirii paliative din România va ajunge în toate colțurile țării. Sunt convins că România poate fi o țară mai fericită cu HOSPICE”, au fost cuvintele Excelenței Sale.