Rețeta Mirelei Vaida pentru masa de Paște

Mirela Vaida, prezentatoarea Acces Direct, ne-a dezvăluit rețeta sa de cozonaci pentru masa de Paște. Vedeta a învățat această rețetă de la mama sa, iar acum o face cunoscută și publicului. Aceasta a spus într-un vlog pe YouTube că atunci când face cozonac, folosește foarte multe ouă.

Artista preferă ca acest preparat să aibă o culoare plăcută, iar feliile să fie mai mari și cu multă umplutură în mijloc.

Prezentatoarea TV: Peste aluat se face cruce, se spune Tatăl Nostru, cum fac gospodinele. Este un adevărat ritual

Mirela gătește preparatul după ochi, deci nu ține cont de gramaje.

„Eu îl fac cu de toate, îmi place să fie cozonacul gros, cu textură groasă, cu multă umplutură, cu mult rahat. Îmi place să fie felia galbenă, mare, mirosind a dulce, a vanilie, a scorțișoară, plus lămâia și portocala rasă prin ea. Acesta e cozonacul din copilăria mea și așa vreau să-mi iasă. De cele mai multe ori, îmi iese. Peste aluat se face cruce, se spune Tatăl Nostru, cum fac gospodinele. Este un adevărat ritual”, a spus Mirela Vaida.

Ce conține rețeta și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm

Rețeta de cozonac pentru masa de Paște este următoarea: 2 kilograme de făină albă de tip 000, 7-8 ouă, lapte cald, apă minerală, sare, zahăr, drojdie uscată sau umedă, unt gras, smântână, diverse esențe și coaja de la o lămâie.

Este de reținut că, pentru umplutură vedeta adaugă rahat de diferite culori tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră, 1 kilogram de miez de nucă, cacao, esențe, stafide și zahăr. Într-un vas artista pune făina peste care presară sare, zahăr și drojdia dizolvată în lapte cald.

Prepararea rețetei continuă cu adăugarea untului și smântânii. Se pun și ouăle care au fost separate în două castroane diferite. Se mai pune lapte și apoi se omogenizează totul. Se adaugă coaja de lămâie rasă și se amestecă bine. Următorul pas este să adaugi în compoziție esenţă de rom, portocală şi lămâie. După omogenizare se mai adaugă puțin lapte și apă minerală pentru a afâna foarte bine aluatul, apoi se frământă coca. Se lasă la dospit vasul acoperit cu un prosop curat pentru o oră.

Spre final, zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă se pun într-un vas. Peste ele se mai adaugă puțin lapte, esențele de rom, lămâie și portocală și se amestecă până când se formează o pastă omogenă. Tăvile de copt se ung cu unt.

Încheiem cu împărțirea aluatului în patru. Două dintre părți se împletesc, dar înainte se adaugă umplutura de nucă pe fiecare bucată. Se mai adaugă peste rahat și stafide, se rulează și se pune în tavă. Se acoperă timp de 10 minute, perioadă în care se încălzește cuptorul.

„Am pus un gălbenuş cu ulei de măsline cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai spus prezentatoarea pe canalul său de YouTube.