Invitat într-o emisiune specială la postul B1TV, senatorul PSD Miron Mitrea a declarat că surplusul de bani obținut ca urmare a creșterii economice înregistrate în acest an ar trebui să acopere reducerea contribuțiilor asigurărilor sociale.
Întrebat de moderatoarea emisiunii, Sanda Nicola, ce ar face dacă ar avea acum puterea și acest surplus de bani, Mitrea a declarat că "aș micșora CAS-ul imediat".
"Aș micșora CAS-ul imediat. (…)Să te aventurezi acuma să te joci cu aceşti bani, să-i arunci în investiţii teoretic corect, aici eu am o reţinere. Nu am văzut o investiţie pe care Guvernul Boc să o fi făcut în ultima perioadă să aibă vreun rezultat extraordinar. Am dubii că aruncarea în investiţii a unei sume atât de mici va crea destule locuri de muncă ca să ne ajute cu ceva. În acelaşi timp, ştiu că atât sistemul de stat, dar mai ales sistemul privat este sufocat de un cost foarte mare cu forţa de muncă. Deci, afară de salariu, angajatorul – indiferent că e stat sau privat – plăteşte CAS foarte mare. Şi asta îl face să fie extrem de greu disponibil să facă noi locuri de muncă. Şi, pentru mine, spuneam la începutul intervenţiei mele, România a reuşit cu nişte măsuri – pe care le consider discutabile, dacă luăm punct cu punct, cred că puteau fi găsite… ", a spus senatorul PSD.
El a explicat că ieftinirea forţei de muncă, nu micşorarea salariilor, ci ieftinirea taxelor pe care le plăteşte angajatorul la stat este una dintre măsurile tip, de carte.
"Iei cartea şi citeşti: pentru mărirea locurilor de muncă, pentru creşterea puterii angajatorilor de a face investiţii, ei nu statul, una dintre chestiunile de bază este scăderea costului forţei de muncă. De aceea, primul lucru, dacă există o disponibilitate în buget şi înţeleg că există, eu asta aş face, aş scădea CAS-ul", a menționat Mitrea.
Prezentă la aceeași emisiune televizată Sulfina Barbu, membră a PDL, a precizat că reducerea CAS-ului "este o variantă care se discută, inclusiv în coaliţia de guvernare."
"Ştiţi bine că am şi anunţat că după 1 iulie trebuie făcute absolut toate scenariile, toate calculele posibile pentru a vedea dacă există spaţiu fiscal pentru o astfel de măsură şi în ce procent poate fi făcută o astfel de reducere. Poate gradual, nu ştiu să vă spun în acest moment. Sunt mai multe variante de lucru, dar toate trebuie să fie sustenabile", a menționat Sulfina Barbu.
Șeful misiuni FMI la București, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, într-un interviu acordat mediafax.ro, că "am discutat despre reducerea CAS în cadrul acestei misiuni, dar, după cum am mai spus, Guvernul trebuie să decidă care sunt priorităţile: salarii, investiţii sau tăieri de taxe. Trebuie să existe un echilibru. Dacă se va opera una dintre aceste măsuri, atunci va exista mai puţin spaţiu pentru celelalte, astfel că Executivul trebuie să decidă care este prioritatea numărul unu".
În proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pentru 2011, cotele de contribuţii pentru pensii şi pentru şomaj sunt prevăzute la acelaşi nivel ca în 2010. Astfel, cota datorată de angajatori pentru pensii în condiţii normale de muncă este de 20,8%, iar cea datorată de angajaţi de10,5%. Cota medie datorată de angajatori pentru sistemul asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale este 0,25%. Contribuţiile de şomaj sunt de 0,5% pentru angajator şi 0,5% pentru angajat.