Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care impune controlul temporar asupra activelor rusești a două firme energetice din Europa. Liderul de la Kremlin semnalează că ar putea lua măsuri similare și împotriva altor companii, scrie Al Jazeera.

Decretul sugerează posibile represalii, în cazul în care activele rusești din străinătate sunt confiscate – indicând că Moscova a luat deja măsuri împotriva diviziei rusești a Uniper SE, firmă din Germania, și a activelor companiei finlandeze Fortum Oyj. Conform decretului, Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde la acțiunile Statelor Unite și ale altor state despre care Rusia spune că sunt „neprietenoase și contrare dreptului internațional”.

Activele au fost plasate sub controlul temporar al agenției ruse Rosimushchestvo

Acțiunile celor două entități au fost plasate sub controlul temporar al agenției de proprietate a guvernului federal, Rosimushchestvo, transmite Reuters. În februarie, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, afirma că Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor provocate de războiul împotriva Ucrainei. Ea a adăugat că există „obstacole juridice semnificative” în ceea ce privește confiscarea principalelor active rusești care au fost înghețate.

În octombrie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE intenționează să folosească bunurile rusești confiscate, înghețate în temeiul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

Proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de management

Directorul general al băncii Bank VTB afirma recent că Rusia ar trebui să ia în considerare preluarea și gestionarea activelor companiilor străine, precum Fortum, și să le restituie doar atunci când sancțiunile impuse Rusiei vor fi ridicate. Rosimushchestvo a precizat că mai multe firme străine ar putea avea activele sub controlul temporar al Rusiei. Agenția s-ar asigura în acest fel că activele sunt gestionate conform importanța lor pentru economie.

„Decretul nu se referă la probleme de proprietate și nu privează proprietarii de activele lor. Managementul extern este de natură temporară și înseamnă că proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de management”, a comunicat agenți citată de TASS.

Fortum își avertizase acționarii că există riscul ca activele să fie expropriate

La finele anului trecut, ONU a adoptat o rezoluție prin care cerea ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru invadarea Ucrainei, act contrar dreptului internațional, și ca Moscova să plătească despăgubiri pentru distrugerea Ucrainei, precum și pentru viețile pierdute. Rezoluția susținea că Moscova „trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor faptelor sale internaționale, inclusiv repararea prejudiciului cauzat de astfel de acte”.

Sechestrul temporar pus pe activele celor două firme nu pare să fie o surpriză. Fortum și-a avertizat deja acționarii că există riscul ca activele sale rusești să fie expropriate. Uniper deține un pachet de 83,73% din filiala rusă Unipro, care ani de zile a furnizat gaze naturale către Germania. Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniper a căutat să-și vândă participația la Unipro. Deși a găsit un client, autoritățile ruse nu au aprobat niciodată vânzarea.