Germania ia o decizie fără precedent. Anunțul a fost făcut marţi, de ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. Potrivit acestuia, unitatea militară de elită germană urmează să fie parțial dizolvată.
Decizia survine după ce aceasta a fost destabilizată de mai multe scandaluri cu privire la legăturile unora dintre membrii săi cu mişcarea de extremă dreapta, informează AFP, citată de agerpres.
Kramp-Karrenbauer a explicat într-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung că forţele speciale (KSK) „au devenit parţial autonome” în raport cu restul armatei germane „în special din cauza unei culturi toxice a unor persoane aflate la conducerea lor”.
„În consecinţă, KSK nu mai poate continua sub forma sa actuală”, a adăugat Kramp-Karrenbauer, care este şi preşedinta partidului conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului federal Angela Merkel.
Până în prezent, compania a doua a forţelor speciale germane, considerată locul unde derapajele de extremă dreapta sunt cele mai mari, va fi dizolvată fără a fi înlocuită. Prin urmare, KSK îşi va păstra doar trei companii.
Fără exerciții și misiuni internaționale
De asemenea, până la momentul în care va avea loc o reînnoire, unitatea specială a Bundeswehr nu va participa la exerciţii şi la misiuni internaţionale.
Ministrul a calificat recentele descoperiri drept „tulburătoare şi alarmante”: 48.000 de muniţii şi 62 de kilograme de explozivi au dispărut de la KSK.
Totodată, mai mulţi membri ai forţelor speciale au fost identificaţi ca fiind aproape de mişcarea ultranaţionalistă, în condiţiile în care autorităţile sunt îngrijorate de o resurgenţă a terorismului de extremă dreapta, ce vizează migranţi, evrei şi responsabili politici care îi susţin.
O anchetă internă ar urma să determine dacă acest material de război a fost furat recent sau dacă departamentul financiar contabil al armatei a dat dovadă de neglijenţă, a spus Kramp-Karrenbauer. „Zidul de tăcere este pe cale să fie dărâmat”, a afirmat ea.
O nouă evaluare ar urma să aibă loc la sfârşitul lui octombrie, iar ministrul german al apărării a atenţionat că dacă forţele speciale ale armatei „nu au auzit acest foc de armă preventiv, problema unei reorganizări” mai ample „a KSK se va pune în mod inevitabil”.