Totul a început cu revoluția din Egipt. Mii de tineri au ocupat atunci piața Tahrir din Cairo și nimeni nu i-a mai putut obliga să plece. Rețelele de socializare au jucat atunci un rol hotărâtor, informațiile scăpând astfel de cenzură.
Modelul egiptean a fost preluat în vară de protestatarii din SUA. Prin urmare, au luat naștere mișcările „Occupy X”, care se doresc a fi, așa cum susțin inițiatorii, „cea mai avansată, mai evoluată și eficientă metodă pașnică de protest din istorie”.
Occupy Canada, Occupy Germany, Occupy Brisbane, Occupy Puerto Rico, Occupy Taipei, Occupy Tokyo sau Occupy the London Stock Exchange sunt doar câteva dintre mișcările organizate în întreaga lume cu ajutorul rețelelor de socializare. Bineînțeles, „Occupy Wall Street” este cea mai cunoscută, cartierul financiar din New York fiind simbolul elitei financiare din SUA.
De curând, a luat naștere varianta românească, „Occupy Bucharest”.
Deocamdată cu puțini adepți, mișcarea își propune să organizeze mâine, în Piața Unirii, un amplu protest. “Pe 15 octombrie, oameni din toate colţurile lumii vor ieşi pe străzi, într-un protest paşnic global. Din America până în Asia, din Africa până în Europa, își vor cere drepturile în numele unei democraţii adevărate. Alăturându-se altor peste 1000 de oraşe, cetăţenii Bucureştiului se vor aduna pentru a clama o ordine economică mai corectă, în care cuvântul sărac nu va mai exista”, anunță organizatorii manifestației.