„Mişcările făcute pentru reducerea deficitului sunt practic inexistente”

Unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naţionale a avertizat, vineri, că aplicarea altor măsuri în economie în afară de reducerea pensiilor şi salariilor, cum ar fi majorarea TVA, poate duce la o inflaţie galopantă.Problema actuală a României poate fi rezolvată fără micşorarea salariilor şi pensiilor, dar printr-o "inflaţie devastatoare", a declarat, la postul public de radio, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu."Dacă ajungem cumva la renegocie

Unul dintre consilierii guvernatorului Băncii Naţionale a avertizat, vineri, că aplicarea altor măsuri în economie în afară de reducerea pensiilor şi salariilor, cum ar fi majorarea TVA, poate duce la o inflaţie galopantă.

Problema actuală a României poate fi rezolvată fără micşorarea salariilor şi pensiilor, dar printr-o „inflaţie devastatoare”, a declarat, la postul public de radio, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

„Dacă ajungem cumva la renegocierea acordului cu FMI, eu cred că pot să garantez că vom rezolva problema, fără să fie nevoie de micşorarea salariilor cu 25 la sută sau cu 15 la sută a pensiilor, printr-o inflaţie devastatoare, care ne va mânca. Ne-am pierdut deja credibilitatea. Mişcările care s-au făcut pentru reducerea deficitului sunt practic inexistente. În această situaţie nu există altă soluţie decât o măsură care să aibă rezultate. Ambele categorii sociale au fost beneficiarele unor creşteri excepţionale în ultimii 4-5 ani. Avem creşteri de pensii de 60 la sută în ultimii trei ani. Din cele 60 la sută trebuie reduse 15 la sută, pentru că nu le putem duce. Nu le putem duce nici dacă economia va merge mai bine. Nu vom putea duce şase milioane de pensionari cu pensiile care sunt în momentul de faţă, decât dacă economia se cocoşează de tot şi nu creştem niciodată, nu ieşim niciodată de aici. Avem azi 1,5 milioane funcţionari publici, în 1990 erau 900.000. Pentru care motiv avem atâţia funcţionari publici, pentru că nu sunt mai mulţi profesori, nu sunt mai mulţi medici, sunt mai mulţi birocraţi”, a explicat Rădulescu.

Acesta a subliniat că reducerea pensiilor foarte mari, „revoltătoare”, este o măsură justiţiară şi aşteptată de populaţie, dar ea nu rezolvă problema.

„Trebuie făcută chestiunea asta, dar în momentul de faţă decalajul bugetar este de zece la sută. Avem venituri de 30 la sută din PIB şi cheltuieli de 40 la sută din PIB. Nu scăzând sau impozitând cu 80 la sută pensiile judecătorilor vom rezolva chestia asta. Ar trebui să o facem şi pe asta, dar ăsta nu este singurul lucru ce trebuie făcut. Diferenţa este imensă între venituri şi cheltuieli şi trebuie luate foarte multe măsuri, nu numai câteva. Ceea ce se va întâmpla acum cu pensiile şi salariile, dacă se va întâmpla, reprezintă începutul unui efort foarte dificil în care, în etapele următoare, va trebui să lucrăm mai judicios şi mai înţelept, nu aşa cum o facem acum, când a luat foc casa şi primul lucru pe care trebuie să îl facem este să stingem incendiul”, a spus Rădulescu.

Oficialul BNR a mai spus: „Dacă obiectivul nostru este să ne asigurăm că rezistăm azi cu pensii şi salariile de astăzi, acestea vor rămâne aici şi peste 20 şi peste 30 de ani. Nu asta trebuie să facem acum”.

SURSA: Agerpres