Militarii români şi canadieni vor executa, în perioada septembrie – decembrie, misiuni cu aeronave CF-188 Hornet, F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR, potrivit agerpres.ro

Dezvoltarea capacităţii de reacţie

Detaşamentul canadian este format din aproximativ 145 de piloţi şi membrii ai personalului tehnic, cu şase aeronave CF-188 Hornet. De asemenea, aceasta este cea de-a patra rotaţie la „Mihail Kogălniceanu” a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018 şi 2019.

Trebuie menționat că militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene, arată MApN.

„Dislocarea avioanelor CAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate”, transmite MApN.

Discuții la MApN: Noi trupe americane vor fi dislocate în România

Șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA și șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa sunt într-o vizită în România și au discutat la sediul Ministrul Apărării Naționale despre noi trupe americane ce urmează a fi dislocate pe teritoriul țării noastre. Oficialii americani au punctat faptul că o creștere a cooperării militare cu România este foarte importantă pentru SUA.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, pentru discuţii despre numărul de militari americani ce urmează a fi dislocaţi suplimentar în România.

„Săptămâna aceasta noi am anunţat stabilirea Comandamentului Corpului 5 al Forţelor Terestre americane în Polonia ca parte a realinierii forţelor noastre din Europa. De asemenea, în linie cu recenta declaraţie a secretarului Espen intenţionăm să rotim mai multe forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România. Aceasta demonstrează angajamentul nostru continuu pentru o Europă puternică.

Aşa cum secretarul Espen a specificat, regiunea Mării Negre este critică pentru securitatea şi apărarea Europei. România este un aliat cheie al Statelor Unite şi NATO. Suntem mândri să avem un aliat aşa puternic care a luptat alături de noi în Irak şi continuă să o facă în Afganistan”, a declarat generalul James C. McConville, la sediul MApN.

El a arătat că discuţiile cu oficialii români au vizat numărul de soldaţi americani ce urmează să fie dislocaţi suplimentar în România şi locurile în care aceştia se vor afla.

„Am discutat foarte detaliat cu partenerii noştri şi urmează să detaliem acest număr şi acele locuri”, a spus oficialul american.