UE vrea să organizeze o misiune de antrenament pentru armata ucraineană
Miniştrii Apărării din statele membre UE au decis să deschidă calea pentru organizarea unei misiuni europene de antrenament pentru armata ucraineană.
„Situaţia pe teren continuă să fie foarte rea. Ucraina are nevoie de sprijinul nostru şi noi vom continua să-i acordăm sprijin. Cred că trebuie să ajungem astăzi la un acord politic general, global (asupra misiunii de antrenament).
Cred că vom avea undă verde pentru această misiune. Este momentul să acţionăm, este momentul să luăm decizii”, a declarat, marți, Josep Borrell, la sosirea sa pentru discuţiile ce vor avea loc la Praga (Cehia), relatează agenția de presă Reuters.
„Uniunea Europeană desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care cooperează. Un război care durează şi care pare că urmează să dureze necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei”, spunea, săptămână trecută, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
Josep Borrell se opune interzicerii în totalitate a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul UE
„La nivelul Uniunii Europene, trebuie să vedem ce altceva putem face pentru a susţine Ucraina şi pentru a creşte pentru Rusia costurile acestui război. Vom discuta despre aceste lucruri la Praga, săptămâna viitoare, inclusiv despre problema vizelor pentru cetăţenii ruşi, precum şi despre misiunea UE de antrenare a forţelor ucrainene”, declara Josep Borrell, cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei.
Precizăm că, în fiecare an, pe data de 24 august, poporul ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în anul 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean.
Declaraţia de Independenţă a încoronat lupta poporului ucrainean pentru dreptul de a avea propriul său stat, libertatea de a dezvolta cultura naţională și de a fi un membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale. Independenţa statală a oferit oamenilor drepturi şi libertăţi individuale, punând capăt sistemului totalitar sovietic. Formarea Ucrainei ca nou stat suveran a avut loc în paralel cu consolidarea democraţiei şi crearea economiei de piaţă cu orientare socială, susține Ambasada Ucrainei la București.
Vă amintim că, în cursul vizitei sale efectuate în Spania, Josep Borrell a evocat ideea unui program al Uniunii Europene pentru antrenarea militarilor ucraineni în naţiunile vecine Ucrainei. El a precizat că soldații ucraineni beneficiază deja de instruire militară în Polonia, Cehia, Marea Britanie şi Franţa.
Totodată, el a respins propunerea privind interzicerea în totalitate a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul Uniunii Europene.
„Interzicerea totală a călătoriilor nu este o idee bună, trebuie să fim mai selectivi”, a precizat el, catalogând propunerea, formulată de Ucraina şi de unele state membre UE, ca fiind „destul de controversată”.