România are de cheltuit, de la UE, până la sfârşitul anului, 8,72 miliarde de euro, pentru proiecte care să susţină dezvoltarea într-o perioadă de criză. Până acum, am reuşit să atragem doar 729 de milioane.
Alocaţia financiară de la bugetul UE destinată României, în perioada 2007-2009, este de 5,64 miliarde de euro prin intermediul instrumentelor structurale şi de circa 3,08 miliarde de euro prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Adică, în total, 8,72 miliarde de euro. Ce sumă am reuşit să absorbim şi câte proiecte au primit undă verde? Conform Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), din 2007 şi până la data de 31 iulie a acestui an, gradul de absorbţie este de 5,45%. În total, s-au depus 9.737 de proiecte, din care au fost aprobate doar 2.382, peste 4.500 fiind respinse. Plăţile totale se ridică la circa 310 milioane de euro. „Multe din proiecte au fost respinse din cauza documentaţiei foarte stufoase şi neclare, dar şi a subiectivităţii celor care au făcut evaluarea. Au existat proceduri potrivit cărora nu calitatea proiectului a contat, ci faptul că lipsea o pagină. România îşi impune condiţii birocratice mai stricte decât cere UE, din frica de a răspunde, în caz de neregulă, în faţa celor de la Bruxelles“, explică Dragoş Pâslaru, director la GEA Strategy&Consulting, numărul mare al proiectelor respinse. El este de părere că autorităţile nu caută proiecte utile, ci încearcă să evite neregulile şi verifică numai măsura în care companiile îndeplinesc condiţiile birocratice.
Programul Operaţional Sectorial Transport este singurul care a întregistrat grad de absorbţie zero. În cadrul acestuia s-au depus 36 de proiecte, dar au fost aprobate numai 14, iar plăţile făcute sunt în valoare de numai 11.000 de euro, la o alocaţie financiară de la UE de peste 1,3 miliarde de euro. Cel mai mare grad de absorbţie, 15,5%, s-a întregistrat pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, destinat în special proiectelor pentru mediul privat. Astfel, în cadrul acestui program, s-au depus în total 3.825 de proiecte, din care au fost aprobate 930, valoarea totală a plăţilor depăşind 113 milioane de euro.
Agricultura visează la un miliard de euro
Valoarea plăţilor efectuate de la data lansării programului pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi până în prezent este de peste 419 milioane de euro. Din suma totală, anul acesta s-au plătit 282 de milioane de euro. Astfel, au fost selectate peste 9.400 de proiecte, din care 2.951 au fost contractate pentru finanţare. Viviana Vasile, director general adjunct al Autorităţii de Management pentru Planul Naţional de Dezvoltare Rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat pentru Capital că, până la sfârşitul anului, se estimează că suma totală care se va plăti pentru proiectele de investiţii, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, este de 246 de milioane de euro. Dacă la această sumă se vor adăuga plăţile pentru măsurile de sprijin al zonelor defavorizate, cele pentru agro-mediu şi pentru asistenţă tehnică, suma finală s-ar ridica la aproximativ un miliard de euro.
Gradul de angajare a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală este de 67,18% din alocarea pe 2008, iar cel de consumare a alocării este de 17,71%.
Viviana Vasile, director Ministerul Agriculturii
5,45% este gradul de absorbţie a fondurilor europene alocate României prin intermediul instrumentelor structurale, până la data de 31 iulie a.c.