Vineri, Misiunea de sprijin a ONU în Libia a anunțat un acord de încetare permanentă a focului pe întreg teritoriul acestei țări. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul făcut de aceștia.
„Ministerul Afacerilor Externe salută anunţul Misiunii de sprijin a ONU în Libia (UNSMIL) privind încheierea astăzi, 23 octombrie 2020, a acordului de încetare permanentă a focului pe întreg teritoriul Libiei. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că încetarea permanentă a focului pe întreg teritoriul Libiei reprezintă un pas important spre reluarea negocierilor politice, care să conducă la un acord cuprinzător, în beneficiul poporului libian şi al securităţii durabile în regiune”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri seara, de MAE.
Acordul de încetare a focului a fost negociat în săptămâna 19 – 23 octombrie, în cadrul discuţiilor de la Geneva din domeniul securitar-militar între părţile libiene, sub auspiciile ONU, ca parte a Procesului Berlin.
Procesul Berlin a fost iniţiat la Conferinţa de la Berlin (19 ianuarie 2020), co-prezidată de ONU şi Germania, şi a stabilit trei căi de abordare a crizei libiene: (1) politică; (2) economică şi financiară; (3) securitară şi militară, fiecare din aceste căi având o serie de măsuri concrete de implementare. În plus, s-au stabilit măsuri pentru asigurarea respectării embargoului asupra armelor şi privind respectarea dreptului umanitar/drepturilor omului.
Discuțiile au durat cinci zile
„Părţile libiene au ajuns la un acord de încetare permanentă a focului în toată Libia. Această realizare reprezintă o cotitură importantă către pacea şi stabilitatea în Libia”, a anunţat Misiunea de sprijin a ONU în Libia (MANUL), transmite Agerpres.
Semnarea acordului, transmisă în direct pe internet, a avut loc la Palatul Naţiunilor Unite de la Geneva.
„Doresc să vă felicit pentru ceea ce aţi realizat aici. A fost nevoie de mult curaj. Sper că acest acord va pune capăt suferinţelor poporului libian”, le-a spus şefa interimară a MANUL, Stephanie Williams, emisarilor militari care i-au reprezentat pe prim-ministrul Fayez Serraj şi pe mareşalul Khalifa Haftar.
Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, şi autorităţile din est aliate cu mareşalul Khalifa Haftar, susţinut de o parte a parlamentului ales şi de preşedintele acestuia, Aguila Saleh.