Într-un interviu acordat „Der Spiegel”, Josef Ackermann, CEO-ul Deutsche Bank, cea mai importantă instituţie financiară din Germania, recunoaşte că băncile au făcut greşeli înainte ca criza să se producă, însă este de părere că o bulă este foarte greu de recunoscut înainte să se producă. „De la ce punct încolo, o creştere a preţurilor devine bulă. Dacă vinzi totul foarte repede pierzi profit şi în scurt timp nu mai eşti în afaceri. Dacă întârzii
Într-un interviu acordat „Der Spiegel”, Josef Ackermann, CEO-ul Deutsche Bank, cea mai importantă instituţie financiară din Germania, recunoaşte că băncile au făcut greşeli înainte ca criza să se producă, însă este de părere că o bulă este foarte greu de recunoscut înainte să se producă.
„De la ce punct încolo, o creştere a preţurilor devine bulă. Dacă vinzi totul foarte repede pierzi profit şi în scurt timp nu mai eşti în afaceri. Dacă întârzii să reacţionezi, de asemenea suferi pierderi. Dacă nu ar exista riscuri nu ar exista industrie bancară”, spune Josef Ackermann.
Întrebat care este rolul unei bănci într-o societate, bancherul german a declarat că „misiunea unei bănci este aceea de a crea condiţiile financiare optime pentru creştere şi prosperitate şi de a satisface pe cât posibil diversele cereri şi nevoi ale clienţilor, ale angajaţilor, ale acţionarilor şi ale societăţii”. „Nu poţi face profit decât dacă ai clienţi satisfăcuţi şi angajaţi motivaţi. Numai dacă ai profit poţi să oferi produse mai bune şi servicii, să creezi locuri de muncă, şi să plăteşti taxe”.
Oficialul Deutsche Bank este de părere că bonusurile primite de angajaţii băncilor nu ar trebui plătite în sume foarte precise de bani ci ar trebui să reprezinte o participaţie în capitalul băncii. Deţinerea de acţiuni ar fi în directă proporţionalitate cu performanţele băncii.
„Sunt total de acord că performanţa trebuie răsplătită. bonusurile sunt necesare pentru a reruta şi a menţine talentele de top”, spune Ackermann.
SURSA: „Der Spiegel”