Lansarea de către Phenian a unei rachete cu satelit continuă să fie înconjurată de o mulţime de mistere şi presupuneri, aşa cum adeseori se întâmplă cu informaţii provenite din Coreea de Nord. Potrivit experţilor din SUA, după lansarea rachetei nord-coreene, pe orbită au apărut trei obiecte în loc de cele două aşteptate, relevă publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo, preluată de media internaţionale.
În plus, experţi americani şi sud-coreeni din domeniul spaţial suspectează că ar fi apărut probleme tehnice în legătură cu satelitul lansat miercuri şi că RPDC nu îl controlează în totalitate.
Cu toate acestea, potrivit canalului KBS World, experţii sud-coreeni nu au fost în măsură să stabilească dacă Phenianul are în prezent legătură cu satelitul plasat în ajun pe orbită.
Şi oficiali americani au dubii că RPDC au un control deplin asupra propriului obiect spaţial. În Occident nu s-a reuşit captarea semnalului, care ar fi trebuit să fi fost trimis de Phenian către satelit, de îndată ce acesta a intrat pe orbită. "Cred că încă trebuie să analizăm ceea ce s-a întâmplat", a remarcat ministrul american al apărării Leon Panetta.
Un alt mister al industriei spaţiale nord-coreene este că, după lansarea rachetei pe orbită, au apărut trei obiecte noi în loc de două (satelitul propriu-zis şi treapta superioară a rachetei), după cum a remarcat Comandamentul apărării aeriene nord-americane NORAD. În ceea ce priveşte al treilea obiect, un expert rus din domeniul spaţial a lansat unele presupuneri într-o declaraţie, sub rezerva anonimatului, pentru Interfax. Astfel, spune el, ar putea fi vorba de un scut termic, de un fragment din a doua treaptă a rachetei sau de ceva ce s-ar fi desprins din satelit. El nu a exclus totodată ca nord-coreenii să fi plasat doi sateliţi în loc de unul.
În timp ce SUA şi Rusia suspectează defecţiuni tehnice, Coreea de Sud a fost surprinsă de nivelul de dezvoltare a tehnologiilor spaţiale ale vecinului din Nord. "Eu, personal, cred că rachetele Coreii de Sud rămân în urma celor din Nord cu cel puţin zece ani", a declarat, într-un interviu, pentru JoongAng Daily, profesorul Kwon Se-jin, de la Korea Advanced Institute of Science and Technology’s Aerospace Engineering Department. Acesta a declarat că nord-coreenii se bazează pe o tehnologie de rachete proprie, în timp ce Coreea de Sud este în continuare dependentă de tehnologia rusă. Rachetele nord-coreene cu trei trepte sunt mai bune decât cele sud-coreene cu două trepte, consideră el.
Sursa: Agerpres