În timp ce întreaga zonă era închisă de autorități pentru a preveni răspândirea infecțiilor în țară, un mic oraș de provincie părea că e aproape imun la COVID-19. Enshi, un mic orășel situat în prefectura autonomă Tujia-Miao, este și astăzi o mare enigmă, potrivit blogului site-ului IlGiornale.

Economia orașului Enshi, care numără puțin sub 900.000 de locuitori, este în plină expansiune și e din ce în ce mai conectată la restul Chinei. Din motive necunoscute, aici impactul Sars-CoV-2 a fost aproape neglijabil, în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în Wuhan și în alte centre urbane.

Conform datelor colectate de Comisia de Sănătate din Hubei și analizând ceea ce s-a întâmplat în China până la 30 aprilie 2020, adică după încheierea blocării în Wuhan, în Enshi rata incidenței infectărilor a fost de doar 6,3% la 100.000 de locuitori.

Un fleac în comparație cu ce se întămpla în Wuhan, cu valori cuprinse între 14 și 140 la 100.000 de locuitori. Și aproape jumătate, comparativ cu valorile Shiyan, Xiangyang, Jingzhou și Yichang, toate cu o incidență între 14,4 și 23,8 la 100.000 de locuitori.

Covid și seleniu

În ultimele zile, a fost lansat un studiu interesant al unei echipe a profesorului Ma Jin, de la Academia chineză de cercetare a științelor mediului din Beijing. Studiul se numește „Seleniul joacă un rol-cheie în efectele biologice ale unor viruși: implicații pentru COVID-19” și a fost publicat în revista Environmental Research. Astfel, experții au vrut să explice de ce ratele de infectare detectate în Enshi au fost de două până la 20 de ori mai mici decât în ​​restul provinciei.

Răspunsul s-ar putea afla pe terenul acestui oraș special.
Teoria avansată în acest studiu este practic simplă: „Nivelurile de seleniu din organismul uman (Se, oligoelement nemetalic din tabelul periodic al elementelor) poate contribui la efectele antioxidante, anti-inflamatorii și imune în fața Covid-19”. Deoarece Enshi deține unul dintre cele mai mari depozite de seleniu din lume, legătura dintre această particularitate și răspândirea Covid-19 a apărut imediat.

În trecut, concentrația de seleniu din mediul natural al orașului Enshi era atât de mare încât supra-expunerea la acest element a făcut ca unii locuitori să își piardă părul sau unghiile. Pe de altă parte, experții susțin că „aportul relativ ridicat de seleniu în dietă, în zonele bogate în seleniu poate îmbunătăți imunitatea umană și poate contribui la rezistența în fața Sars-CoV-2”.

O stranie coincidență

Trecând dintr-un oraș în altul al proviniciei Hubei, cercetătorii au descoperit că, în paralel cu scăderea nivelurilor de seleniu, rata infectărilor a crescut. De exemplu, Suizhou și Xiaogan, cu cel mai mare deficit de seleniu, a avut cele mai mari ratele de infectare, după Wuhan. A fost doar o coincidență? Echipa profesorului Ma spune că nu. Oamenii de știință speculează că seleniul ar fi putut avea un rol major în răspunsul imun al omului la SARS-CoV-2. Prin diferite mecanisme tehnice, cum ar fi reducerea producției de oxigen reactiv dăunător, care poate declanșa adesea inflamații excesive.

Aici trebuie menționat un alt studiu, efectuat de Spitalul Universitar din Heidelberg, din Germania. Care a constatat că pacienții infectați cu Covid-19 cu niveluri de seleniu „mai scăzute” au avut un risc mai mare de deces. Heilongjiang, o provincie chineză din nord-estul Chinei, avea cel mai scăzut nivel de seleniu din țară, dar și cea mai ridicată rată a mortalității, 2,6%. Adică de patru ori media celorlalte provincii din afara provinciei Hubei.

Comunitatea științifică, notează South China Morning Post,rămâne însă prudentă. „Avem nevoie de dovezi mai solide. Până în prezent, nu există date ale unui experiment controlat care să demonstreze că legătura există cu adevărat”, spune Li Jianke, profesor de științe nutriționale la Universitatea Shaanxi.