Misterul virusului și consecințele anunțului SUA. Mai rău nici că se putea

Coronavirus COVID-19

Sursă: Dreamstime

Apelul președintelui Joe Biden pentru o nouă investigație asupra originilor coronavirusului SARS CoV-2 a iritat Beijingul.

Președintele Joe Biden a cerut recent comunității de informații din SUA să-și dubleze eforturile pentru a determina originile pandemiei COVID-19.

Apelul său vine în urma unui raport al serviciilor de informații care a constatat că mai mulți lucrători de la Institutul de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit, cu simptome asemănătoare cu cele ale coronavirusului, înainte ca Beijingul să anunțe primul focar.

Un motiv în plus ca Biden să ceară să să ancheteze originile pandemiei. Și a se afla dacă apariția virusului provine din contactul cu un animal infectat sau în urma unei scpări din laborator.

În paralel, China a informat OMS că a contribuit deplin în efortul internațional de a determina originile virusului. Beijingu susține că eforturile de determinare a originilor pandemiei ar trebui să se axeze acum pe alte țări. Dar Statele Unite au cerut OMS să efectueze o anchetă de „a doua fază” în China.

În urma anunțului lui Biden privind investigarea originii pandemiei, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe din China a acuzat Washington-ul că „singurul său scop este să folosească pandemia pentru stigmatizare și manipulare politică”.

De asemenea, un editorial din ziarul de stat chinez The Global Times avertiza că acum China ar trebui să continue să-și intensifice eforturile pentru a consolida măsura de descurajare strategică a țării și să își extindă arsenalul nuclear focoase și rachete balistice intercontinentale”.

Fricțiunile dintre SUA și China s-au accentuat în ultimele luni

Administrația Biden a adoptat un ton mai diplomatic decât cea a lui Trump.

Prima întâlnire, din martie, a administrației Biden cu oficialii chinezi nu a avut niciun rezultat. Secretarul de stat Antony Blinken a admonestat China cu privire la o serie de probleme. De la atacuri cibernetice, constrângeri economice și presiuni în Xinjiang și Hong Kong, până la statutul Taiwanului.

Diplomatul chinez Yang Jiechi a replicat cu un discurs de 16 minute în care a susținut că majoritatea americanilor și-au pierdut încrederea în democrația chineză.