"Grecia nu va ieși din zona euro în următorii doi-trei ani", a declarat directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu. În plus, în contextul rezolvării crizei Greciei, vulnerabilitatea României creşte la nivelul sectorului bancar şi la deprecierea leului, din cauza volumului mare de credite denominate în euro.
Bancherul a explicat şi ce s-ar întâmpla în cazul ieşirii Greciei din zona euro. Astfel, nemaiavând bani pentru finanţarea creditelor, băncile greceşti din România "probabil o să-şi reducă activele, portofoliul de credite: nu mai dau credite noi şi îşi transferă portofoliile". Negriţoiu a mai spus că nu există încă discuţii legate de preluarea acestor portofolii de credite: "N-am văzut în piaţă că băncile greceşti ar fi de vânzare, în afară de ATE Bank".
Întrebat ce se întâmplă cu creditele la băncile greceşti, Negriţoiu a explicat că dacă aveţi credite în euro şi speraţi să scăpaţi de ele în cazul în care Grecia ar ieşi din zona euro şi băncile elene ar transfera portofoliile de credite, nu aveţi nicio şansă: "Nu este o problemă a oamenilor, nu se şterg creditele. Indiferent dacă portofoliul se transferă de la o bancă la alta, nu se şterg creditele, nici nu se scumpesc". Problema ar fi mai degrabă la nivel macroeconomic. "Mai departe, băncile, Ministerul de Finanţe sau statul se confruntă cu nevoia de finanţare de pe piaţa monetară sau bancară. O bancă, atunci când finanţează un credit, poate lua un depozit, bani de la altă bancă, de pe piaţa internaţională, de la banca-mamă. Este problema instituţiilor de credit, nu are treabă cu clienţii, cu populaţia", a explicat bancherul.
Acesta a declarat că nu crede că ieşirea Greciei din zona euro influenţează capacitatea de creditare în România. "Vorbim de creditarea în euro, nu în lei, care va continua. Creditarea în euro este şi acum mai dificilă. Nu numai expunerea la sistemul bancar grecesc este o vulnerabilitate a României, ci şi expunerea la euro", a declarat acesta.
În ceea ce priveşte aşteptările sale cu privire la cursul valutar, Negriţoiu a precizat că euro ar putea ajunge până în 5 lei. "Dacă nu ar fi contextul euro, european, nu am avea această situaţie (de depreciere a leului)", a precizat bancherul. "Acum, deprecierea cursului vine exclusiv din problemele din Grecia şi din atacurile speculative. Este o situaţie diferită din 2009", a explicat Negriţoiu. Potrivit acestuia, atunci, au fost "ieşiri de capital legitime, investiţii care au fost în România şi au plecat. Astăzi nu avem ieşiri de capital din România. Nici capitalul pe termen scurt nu mai este, nu are cine să mai plece".
BNR intervine în piaţă pentru a ţine în frâu deprecierea monedei naţionale: "BNR cheltuie bani cu protejarea cursului. Nu va fi uşor să transfere presiunea pe curs pe piaţa monetară, ar creşte dobânzile la lei şi BNR nu-şi permite".
Negriţoiu a mai declarat că "nu ai cum să ţii o monedă stabilă într-o economie slabă, într-o ţară în care muncesc 4 milioane de români ca să ţină 20 de milioane…" . Potrivit acestuia, criza a corectat nişte excese din perioada de boom economic, când deficitul bugetar a ajuns la 8-9% din PIB. Guvernul a optat atunci pentru tăierea salariilor pentru "un segment supradimensionat", dar ar fi avut şi posibilitatea deprecierii leului pentru toată lumea.