Mișu Negrițoiu, revocat din funcția de președinte ASF

Mișu Negrițoiu a fost demis joi din funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin votul Parlamentului. Senatorii şi deputaţii au aprobat joi, cu 238 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, raportul pentru revocarea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, membru executiv al Consiliului ASF.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri că va acţiona pe orice cale pentru a demonstra că o eventuală decizie de revocare a sa din funcţie este ilegală precizând, însă, că nu crede că săptămâna viitoare va mai fi la conducerea instituţiei.

Acesta a subliniat, totodată, că până în prezent nu a fost informat cu privire la motivele care stau la baza revocării sale din funcţie. 

„Orice hotărâre se va lua şi nu am nicio îndoială că se va lua este ilegală şi contestabilă. Dacă cineva ar contesta-o la Curtea Constituţională sunt convins că la o asemenea hotărâre nemotivată ar fi informat. De altfel, nici nu ar fi prima. Toate hotărârile fostelor Comisii ale Parlamentului şi ale Parlamentului în legătură cu structura şi membrii Consiliului ASF-ului, care au fost sesizate la Curtea Constituţională, au fost infirmate. Sunt altele care nu au fost sesizate la Curtea Constituţională şi funcţionează bine mersi. Au mai fost asemenea situaţii. Nu m-ar mira ca nici în cazul meu să nu fie sesizată Curtea Constituţională şi hotărârea să rămână valabilă”, a spus Mişu Negriţoiu. 

Şeful ASF a menţionat că a luat hotărârea de a acţiona pe orice căi consideră de cuviinţă să demonstreze că o asemenea hotărâre este ilegală. 

„Nici astăzi nu înţeleg şi nu mi s-a adus la cunoştinţă care sunt motivele revocării. Nu am avut nicio discuţie cu nicio comisie, cu niciun preşedinte de Cameră sau altceva ca să înţeleg ce mi se reproşează şi de ce sunt revocat. Doi. Am zis-o şi anul trecut şi o repet şi o spun şi acum, procedura de revocare mi se pare mai aşa, din Balta Brăilei, chiar nu respectă legea. Sunt câteva lucruri năstruşnice totuşi în această piaţă. Patronatele organizează mitinguri în locul sindicatelor, service-urile cer tarife mai mari la prime mai mici, iar politicienii nu-şi respectă propriile legi. Legea spune în mod clar în ce condiţii pot să fie revocaţi membrii consiliului. Şi spune că numai în acele condiţii care sunt la articolul 9 şi care spune că numai potrivit procedurii”, a afirmat Mişu Negriţoiu. 

Parlamentul a amânat pentru joi votul de revocare din funcţia de preşedinte ASF pentru MIşu Negriţoiu, din lipsă de cvorum. Votul ar fi trebuit să aibă loc marți.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în 27 aprilie, că s-a înţeles cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, asupra faptului că Mişu Negriţoiu trebuie demis cât mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o instituţie importantă care nu trebuie să funcţioneze ca şi cum ar fi „moşia” unuia sau unora.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că situaţia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, este un pic mai delicată, acuzând PSD că doreşte demiterea acestuia pentru că l-a călcat pe coadă pe Liviu Dragnea. Ea a precizat că Negriţoiu trebuie demis de la conducerea ASF.

“Domnul Negriţoiu trebuie dat jos. Întrebarea este pe cine vrea să pună PSD în loc. PSD vrea, cu votul PNL, să pună un subordonat sau un vasal al domnului Dragnea? La această provocare măreaţă pe care PSD o face PNL daţi-mi voie să ne gândim de 100 de ori şi să analizăm cel mai bine cum ar trebui să ne comportăm politic. PSD nu îl dă jos pe Mişu Negriţoiu pentru că a făcut prostii una după alta, a politizat o instituţie, a blocat-o şi a făcut-o să funcţioneze împotriva cetăţenilor. PSD îl dă jos pe Mişu Negriţoiu pentru că l-a călcat pe coadă pe domnul Dragnea. În acest context, PNL nu va răspunde jocului domnului Dragnea”, a conchis liderul liberalilor.