Dosarul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul mitei de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) se îngroaşă pe măsură ce protagoniştii – afaceristul Cătălin Chelu şi chestorul Dan Valentin Fătuloiu – vin cu declaraţii. Din primele informaţii provenite de la anchetatori reiese că afaceristul gălăţean a declarat că ar avea probe care să-i "înfunde" pe secretarul de stat şi pe fiul acestuia, Alexandru Fătuloiu.
De cealaltă parte, chestorul Fătuloiu suţine că "ofiţeri de la Economic" din Poliţia Română, l-ar fi "trădat" şi s-ar face vinovaţi de scurgeri de informaţii din dosarele întocmite pe numele afaceristului şi ale partenerilor acestuia. În atari condiţii, pe lista învinuiţilor ar putea apărea şi numele unor poliţişti care lucrau la dosarele în care Chelu şi partenerii săi erau cercetaţi pentru infracţiuni economice.
Până acum, DNA a comunicat faptele care au stat la baza flagrantului realizat vineri în faţa sediului MAI şi soldat cu arestarea a patru persoane: Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Niţache Badea. Procurorii precizează că ancheta în acest caz a fost demarată în august, atunci când unul dintre cei reţinuţi în acest caz, Ştefan Badea, l-a contactat pe fiul chestorului, Alexandru Fătuloiu, cu care a fost partener de afaceri.
Procurorii susţin că Badea a apelat la Fătuloiu jr. în numele lui Chelu, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să ajungă la o înţelegere cu secretarul de stat. În schimbul mitei de un milion de euro, Fătuloiu urma să-i ajute pe Chelu şi pe doi dintre complicii săi, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, "scopul final fiind soluţionarea favorabilă a respectivelor dosare".
METODE
Plata promisă de Chelu: contracte pe numele lui Fătuloiu Jr.
Potrivit anchetatorilor, în perioada august-noiembrie 2010, Chelu i-a promis secretarului de stat un million de euro pentru ca acesta "să nu îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu".
Mai exact, precizează DNA, Fătuloiu trebuia să împiedice punerea în aplicare a măsurilor ce decurg din Planul Naţional de Combatere a Evaziunii Fiscale şi cercetarea în sistem integrat a cauzelor penale care îi vizează pe Cătălin Chelu, pe Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu.
Procurorii susţin că promisiunea iniţială a fost modificată şi, pe 12 noiembrie, i-au oferit lui Fătuloiu 50.000 euro (în numerar), bunuri de aproximativ 270.000 euro (reprezentând con travaloarea unui teren şi a unei case ce urma a fi construită de Chelu).
În plus, Chelu i-a mai oferit chestorului 300.000 euro, în numerar, şi suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case în valoare de aproximativ 120.000 euro, ca să intervină pe lângă directorii din conducerea societăţii Hi droconstrucţia SA pentru a deveni acţionarul acestei societăţi. Interesul în afacerea respectivă, susţin anchetatorii, era să obţină contracte de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR).
Astfel, afirmă anchetatorii, pe 19 noiembrie 2010, Chelu i-a dat lui Fătuloiu 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro), pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale, moment în care s-a realizat flagrantul.
Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost reţinuţi vineri pentru 24 de ore, iar ieri instanţa a dispus arestarea pentru 29 de zile. Chelu e acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei, iar ceilalţi trei – pentru complicitate la dare de mită.
Acuzaţii împotriva denunţătorului
După reţinerea acestora au ieşit la iveală o serie de informaţii din culisele dosarului. Astfel, din referatul întocmit de procurori reies aspecte care fac obiectul unor cercetări adiacente – acuzaţia făcută de Chelu potrivit căreia fiul chestorului ar fi încasat nelegal 34 de miliarde de lei vechi de la societatea piteşteană Alprom.
Totodată, susţine Chelu, secretarul de stat s-ar fi implicat în favoarea unuia dintre acţionarii acestei societăţi, Gheorghe Văsâi, pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni. Acesta din urmă a recunoscut că este prieten de peste 20 de ani cu chestorul Fătuloiu.
Fătuloiu jr. a fost partener de afaceri cu unul dintre mituitori
Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi fiul său Alexandru Nicolae s-au autodenunţat pe 10 august. Fătuloiu a declarat, atunci, că a fost contactat de fostul său partener de afaceri Ştefan Badea, care i-a promis 1.000.000 de euro din partea lui Cătălin Chelu. Condiţia era ca tatăl său să "rezolve" dosarele penale de evaziune fiscală şi spălare de bani.
De atunci a început interceptarea telefoanelor celor doi şi au fost obţinute aprobări pentru filmarea şi ascultarea ambientală. Din înregistrări reiese că, pe 12 august, Alexandru Fătuloiu s-a întâlnit cu Ştefan Badea şi cu Antonel Bunu, care s-a recomandat ca repezentant al lui Chelu, pentru a negocia modul în care să dea mita. Din discuţii reiese că afaceristul era interesat de rezolvarea în regim de urgenţă a dosarului SC Plase Pescăreşti SA, în care era anchetat penal alături de alte persoane, pentru spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
Chelu susţine că Fătuloiu ar fi mâna dreaptă a unui rival
Una dintre modalităţile de mituire era sub formă unor contracte încheiate între societatea lui Alexandru Fătuloiu şi cele controlate de Chelu, iar plăţile urmau să fie făcute de SC ALPROM SA Piteşti, la care acesta era acţionar majoritar. Mai precis, firma lui Alexandru Fătuloiu urma să cumpere un utilaj cu preţ foarte mic şi să-l revândă la ALPROM cu o sumă exorbitantă. În acest mod urma să primească suma de 50.000 de euro, ca primă tranşă a mitei. Chelu voia, astfel, să evite un flagrant.
Pe 12 noiembrie, Fătuloiu şi Chelu s-au întâlnit în biroul de la MAI. Atunci, Chelu a spus că dacă va fi chemat la audieri în vreunul dintre acele dosare penale va da în vileag încercările eşuate ale lui Fătuloiu de a-l ajuta pe Gheorghe Văsâi să câştige licitaţia de preluare a pachetului majoritar de acţiuni de la Alprom Piteşti. Tot atunci, Chelu a spus că are foarte mulţi bani şi că ar putea rezolva problemele cu numai 150.000 de euro, prin mituirea unor magistraţi.
AFACERI PE BANDĂ RULANTĂ
Fiul chestorului Fătuloiu: şase firme la 26 de ani
Omul de legătură al chestorului Dan Valentin Fătuloiu cu reţeaua de afacerişti penali a fost chiar fiul său, Alexandru. În vârstă de 26 de ani, Fătuloiu jr. este cel la care a apelat la fostul său partener de afaceri Ştefan Badea pentru a oferi mita secretarului de stat într-un moment în care juniorul avea probleme cu banii. Aşa cum reiese din Registrul Comerţului, Alexandru Fătuloiu, este acţionar la şase societăţi cu sediul în Topoloveni, judeţul Argeş. Două dintre acestea, Direct Amanet SRL şi Alexim Amanet Prestige, au ca obiect principal de activitate "Alte activităţi de creditare". Mai precis, sunt case de amanet.
Celelalte firme deţinute de Fătuloiu jr. sunt Zulex Complex, cu obiect principal de activitate servirea băuturilor, Alexim Trans Company 2008 SRL, care se ocupă cu transporturi rutiere de mărfuri, A&S Micro Company 2008, cu obiect de activitate comerţul cu material lemnos, cu materiale de construcţii şi cu echipamente sanitare şi agenţia imobiliară Alexim Micro Company.
Fătuloiu jr. cămătarul
De-a lungul timpului, presa locală a relatat despre Alexandru Fătuloiu că practică şi cămătăria. El şi-a împrumutat mai mulţi amici sau diverse cunoştinţe, doar după ce a încheiat, la notariat, contracte ferme pe care le foloseşte pentru executarea datornicilor până la ultimul leu.
Fiul secretarului de stat este acuzat că l-ar fi agresat anul trecut, într-un club, pe fiul unui lider PNŢCD din Piteşti.
Totodată, numele său a fost vehiculat în scandalul permiselor obţinute ilegal în judeţul Argeş. În 2007, Dan Valentin Fătuloiu i-a donat fiului său vila din Topoloveni pentru a-şi putea cumpăra locuinţa de serviciu. Alexandru Fătuloiu a mai primit de la bunica din partea mamei şi un teren intravilan de 14.472 de metri pătraţi, care în urmă cu şase ani figura în declaraţia de avere a tatălui.
SURSA: evz.ro
„Mită la interne”: reţeaua din spatele scandalului
22 noiembrie 2010, 16:37
Ultima modificare în 22 noiembrie 2010, 18:37
Cazul în care sunt implicaţi Fătuloiu şi afaceristul Cătălin Chelu se ramifică într-o serie de afaceri dubioase, scrie evz.ro.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook