NU încerca să dai mită unui polițist. Vei fi trimis în judecată!

Ce pățești dacă încerci să dai mită un polițist român?

O femeie a fost trimisă în judecată, după ce a încercat să mituiască un polițist român. I-a promis că îi va da 10.000 de lei dacă îi va lăsa tatăl în pace. Tatăl ei fusese prins băut la volan. Poliţistul respectiv a refuzat mita şi a formulat denunţ la Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a finalizat cercetările efectuate cu ajutorul ofiţerilor de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Hunedoara. A fost emis rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a inculpatei, persoană fără calitate specială, pentru dare de mită. Au fost desfăşurate actele de urmărire penală, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, ce au stat la baza probatoriului în cauză.

„În fapt, inculpata, cu intenţie, în data de 24.03.2024, a promis suma de 10.000 lei unui agent de poliţie în cadrul Poliţiei Staţiunii Geoagiu – Formaţiunea de Ordine Publică – Compartimentul Siguranţă Publică şi Patrulare, denunţător în cauză, în scopul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

În fapt, agentul de poliţie ar fi trebuit ca, în schimbul banilor, să creeze o situaţia avantajoasă pentru tatăl inculpatei care fusese identificat în trafic conducând un autoturism sub influenţa alcoolului, respectiv să nu dispună măsurile legale necesare în vederea angajării răspunderii incidente”, a informat, joi, Direcția Generală Anticorupție (DGA).

politie, politisti, amenzi, trafic
Rişti enorm dacă încerci să dai mită unui poliţist! / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum prevenim corupția?

Prevenirea corupţiei presupune identificarea timpurie şi înlăturarea în timp util a premiselor apariţiei sale. Prevenirea faptelor de corupție reprezintă unul dintre cele două domenii principale de activitate ale Direcției Generale Anticorupție (DGA). Cele mai relevante categorii de activități de prevenire ale corupției sunt:

  • activităţi de informare şi instruire anticorupţie a personalului Ministerului Afacerilor Interne;
  • campanii/acţiuni de prevenire a corupţiei pentru conştientizarea cauzelor şi consecinţelor implicării în fapte de corupţie, adresate personalului ministerului şi cetăţenilor;
  • managementul riscurilor de corupţie;
  • evaluarea reacţiei instituţionale la corupţie;
  • activităţi de educaţie pentru promovarea integrităţii;
  • efectuarea testelor de integritate.
  • gestionarea Call Center-ului anticorupție 0800.806.806.

Activitatea direcției este orientată atât către funcționar, cât și către cetățean. Documentele care stau la baza activității de prevenire a corupției sunt:

  • Strategia Națională Anticorupție 2021-2025;
  • Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 62/2018 privind organizarea și desfășurarea activităților de prevenire a corupției în cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • Regulamentul de organizare și funcționare a Direcției Generale Anticorupție, aprobat prin Ordinul MAI nr. 158 din 19 decembrie 2017;
  • protocoale de cooperare cu diverse instituții, asociații sau organizații neguvernamentale.