Polițistul sucevean refuză mita și anunță autoritățile

Un agent de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava a dat dovadă de integritate refuzând o mită de 500 de lei. Suma a fost oferită de un candidat care încerca să obțină permisul de conducere.

Incidentul s-a petrecut pe 1 iunie, iar polițistul a raportat imediat tentativa de mituire la Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Suceava.

În timpul probei practice pentru obținerea permisului de conducere, un candidat a încercat să ofere polițistului suma de 500 de lei, plasată între înscrisurile depuse în dosarul de candidatură. Polițistul nu doar că a refuzat mită, dar a și alertat Direcția Generală Anticorupție despre incident, potrivit monitorulsv.ro.

Candidatul a fost prins ulterior după organizarea unui flagrant

permis de conducere permis auto
Vrei permis de conducere? Iată ce NU ai voie să faci / SURSA FOTO: scoalarutiera.ro

După sesizarea polițistului, Direcția Generală Anticorupție a informat procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. În urma acestei colaborări, a fost organizat un flagrant, în cadrul căruia candidatul a fost prins în flagrant delict. Acum, acesta este cercetat pentru infracțiunea de dare de mită.

Direcția Generală Anticorupție a reiterat importanța unui comportament corect în relația cu funcționarii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cetățenii sunt sfătuiți să evite încercările de a influența actele legale pentru a nu se expune riscului de comitere a unor fapte penale.

Funcționarii publici au obligația legală de a sesiza organele competente cu privire la orice tentativă de corupție.

Darea de mită se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani

Pentru o comunicare eficientă și pentru sesizarea faptelor de corupție, cetățenii pot apela Sistemul Call-center Anticorupție la numărul 0800.806.806, disponibil gratuit din orice rețea de telefonie.

Potrivit legii, promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Fapta nu constituie infracțiune atunci când cel care a dat mită a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.

În plus, cel care a dat mită nu este pedepsit dacă denunță fapta înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.