Mită și fraudă la nivel foarte înalt. Miliarde de dolari în joc. Implicată firma care a spionat-o pe Laura Codruța Kovesi

Black Cube, firma israeliană de spionaj care a fost implicată în România în scandalul uriaș ce a vizat-o pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, este implicată într-un proces internațional ce vizează un litigiu uriaș, de miliarde de dolari.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz a angajat compania de supraveghere Black Cube să spioneze compania braziliană Vale SA, după ce a pierdut în instanță imensa sumă de 1,8 miliarde dolari, în favoarea acesteia.

Astfel, BSG Resources, compania controlată Beny Steinmetz, vrea să redeschidă un proces prin care a fost forţată să plătească brazilienilor despăgubiri de peste un miliard și jumătatede dolari, ca urmare a abandonării unui parteneriat pentru minerit în Guinea.

Licența prin mită și fraudă

Vale SA a obținut despăgubirile după ce o instanță din Marea Britanie i-a dat câștig de cauză, în urma acuzațiilor că parteneriatul legat de o mină pentru extracția minereurilor de fier, încheiat cu BSG Resources, a fost lovit de nulitate, ca urmare a faptului că firma miliardarului israelian și-a obținut licența prin mită și fraudă.

În consecință, Beny Steinmetz intenționează să redeschidă procesul, pentru a-și recupera sau măcar diminua pierderile, și a apelat la serviciile firmei de spionaj Black Cube, condusă de foşti spioni israelieni, pentru a obţine informaţii despre Vale şi a construi un caz suficient de solid împotriva firmei braziliene.

Steinmetz vrea să demonstreze în instanță că firma braziliană a cunoscut faptul că licența companiei sale a fost obținută pe căi contestabile, dar totuși și-a asumat un parteneriat cu BSG Resources, scrie calcalistech.com.

Adevăratele motive ale rupturii

Astfel, ancheta întreprinsă de Black Cube în numele BSG Resources, pe o perioadă de patru luni, ce a inclus și criza cauzată de COVID-19, a cuprins înregistrarea unor înalți lideri executivi ai companiei braziliene și a ședințelor pe care aceștia le-au ținut prin mijloacele on-line de comunicare la distanță precum Zoom sau Skype.

Firma israeliană de spionaj a reușit astfel să înregistreze declarații ale factorilor de decizie din Vale SA care vorbeau despre faptul că licența BSG Resources a fost obținută ilegal, dar și-au asumat o asociere cu compania deținută de miliardarul isrealian.

De asemenea, conducerea companiei braziliene a fost înregistrată vorbind despre adevăratele motive care au condus la decizia de a părăsi parteneriatul cu BSG Resources, motive ce țin de fapt de condiționările financiare și de altă natură impuse de guvernul din Guinea, ce impuneau inclusiv construirea unei căi ferate pe ruta Guinea-Nigeria.

Investigație în derulare

Conform documentelor depuse deja în instanță de BSG Resources, Black Cube a urmărit zeci de angajați ai Vale, folosind baze de date legale și rețelele de socializare. De asemenea, mai multe companii-paravan au fost înființate, pentru a se putea lua legătura cu directorii companiei braziliene.

Ca urmare a informațiilor descoperite de firma israeliană de spionaj, companiei braziliene i se va cere să predea în instanță documente interne care au stat la baza deciziei de a părăsi asocierea cu firma lui Beny Steinmetz.

Conform înțelegerii inițiale, Vale a plătit BSG Resources un avans de 500 de milioane de dolari, din totalul contractului de 2,5 miliarde dolari, înainte ca ambele companii să își piardă în 2014 licențele de minerit, ca urmare a valului de acuzații ce a curs, după afacerea ratată din Guinea.

Autoritățile din țara africană au renunțat în 2017 la acuzațiile împotriva celor două companii și cazul a fost închis, dar o investigație este încă în derulare în Israel și Elveția, arată sursa citată.

Black Cube în România

Trebuie precizat că firma de spionaj Black Cube a fost implicată în 2016 și într-un scandal la cel mai înalt nivel în România, fiind acuzată că a urmărit-o ilegal la Laura Codruța Koveși, procurorul-șef al DNA de la acea vreme.

Arestarea a doi angajați Black Cube pentru acuzații de spionaj contra procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a dus la demisii în firma israeliană și la producerea unei rupturi în interiorul companiei, a dezvăluit ulterior un angajat al firmei de spionaj, care a rămas sub protecția anonimatului.

”Când scandalul din România a devenit public, mai mulți angajați din divizia corporate au plecat. S-a produs o ruptură în firmă și mai mulți oameni au demisionat aproape imediat”, a declarat el.

Angajatul precizează că Black Cube are două divizii principale: una pentru companii (divizia corporate) și una pentru guverne și actori politici.