Incidentul, soldat doar cu îmbrânceli și reținerea a doi dintre manifestanți, a avut loc în momentul în care protestatarii au încercat să ajungă la sediul Guvernului, nemultumiţi de faptul că, de la orele 11,00 când a început mitingul și până la orele 14,00,  niciun oficial nu s-a sinchisit să stea de vorbă cu ei.

Din păcate, mitingul a scos în evidență dezbinarea care s-a produs în ultimii ani în rândurile organizațiilor și asociațiilor din agricultură. Astfel, la chemarea organizatorilor au răspuns doar o parte a organizațiilor și asociațiilor agricole, și anume,  Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, (LAPAR), Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Holstein.Ro, și Asociaţia Naţională Profesională Legume-Fructe. Celelalte organizații și asociații au refuzat să participe, astfel că, în loc de 10.000 de participanți anunțați de organizatori și 200 de tractoare și alte utilaje agricole, care urmau să blocheze centrul Capitalei, practic, în Piața Victoriei s-au adunat doar aproximativ 1.000 de manifestanți, care au adus cu ei un singur tractor.

 Demisia lui Constantin, demisia lui Ponta!

Claudiu Frînc, președintele federației Crescătorilor de Bovine din România (FCRB), unul dintre liderii manifestanților, a declarat pentru Capital că nici un reprezentant al Guvernului nu a catadicsit să stea de vorbă cu ei , deși lista de revendicări a agricultorilor a fost deja trimisă premierului Victor Ponta, încă de la sfîrșitul lunii octombrie.

Principalele solicitări vizează subvenția de 220 euro/ha, subvenția la bovine de 628 lei/cap, subvenția la ovine de 50 lei/cap, subvenția la motorină, modificări la Codul Fiscal privind impozitul pe arendă, impozitul pe subvenții și impozitarea tractoarelor și utilajelor agricole, considerarea arendei ca element de cheltuială etc. Pe lângă aceste revendicări, cei care au luat cuvântul au cerut în aplauzele participanților demisia ministrului agriculturii, Daniel Constantin- ”numit de Dan Voiculescu, pentru a-l scăpa de pușcărie”, precum și demisia premierului Victor Ponta- ”ginerele fostului ministru Ilie Sârbu, care a distrus agricltura”.

Acuzații de jocuri politice

Dar, așa cum arătam, nu toți liderii sindicatelor și ai organizațiilor de agricultori sunt de acord cu demersurile participanților la mitingul din Piața Victoriei. De exemplu, Federația Crescătorilor de Ovine ROMOVIS și Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România au remis un comunicat în care precizează că ”nu îmbrățișează ideea de a demonstra pentru a susține campania electorală a vreunui partid politic” și că ”cele două organizații pot negocia singure, fără a avea nevoie de sprijinul oportuniștilor”.

La rândul lor, liderii federației Agrostar au remis un comunicat de presă în care precizează că membrii Agrostar nu vor participa la aceste acţiuni de protest considerând că, în şedinţa de guvern din data de 10.10.2012 au fost aprobate hotărârile pentru acordarea  subvenţiilor în sectorul agricol, și anume: SAPS-ul în cuantum 119,66 euro/ha din bugetul Uniunii Europene la care se va adăuga 35 euro/ha din bugetul naţional; creşterea  subvenţiei (CNDP) la bovine de la 400 lei la 500 lei; acordarea plafonului maxim a cuantumului subvenţiei (CNDP) la ovine şi caprine de 40,8 lei; – acordarea ajutorului de MINIMIS de 100 lei/ha. AGROSTAR mai precizează că negociază cu reprezentanţii  ministerului agriculturii acordarea unei sume de încă 2euro pe cap de animal la specia ovine şi caprine și se află în discuţii avansate pentru lucrătorii din staţiunile de cercetare – dezvoltare, în vederea clarificării situaţiei salariale a acestora, în sensul ca lucrătorii din cadrul acestor staţiuni să nu mai fie salarizaţi potrivit legii unice de salarizare.

Tot într-un comunicat de presă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) precizează că a fost şi este deschis oricând discuţiilor corecte cu fermierii din România. ”Deciziile ministerului sunt transparente şi sunt luate întotdeauna după consultări prealabile cu organizaţiile de agricultori. În acest context MADR priveşte cu atenţie şi preocupare protestul de astăzi al unei părţi din reprezentanţii fermierilor şi mai ales la revendicările acestora", se arată în comunicatul MADR.