„Investitorii îşi doresc mai mult risc acum. Sigur, au înţeles foarte bine că nu te joci cu băncile comerciale. Ele nu îţi vor da niciodată din prăjitura dobânzilor, mai ales acum că au aşteptări inflaţioniste, aşa că vor evita să ne dea şi bruma aia de randament”, a spus Mitroi .

„Când ai temeri de inflaţie, îi vezi pe cei care au accesul la informaţie şi ştiu cel mai bine – Banca Centrală – că se tem, cea mai bună modalitate de a te proteja la inflaţie este să cumperi capital propriu şi nu capital împrumutat. Ne îndreaptă sistemul financiar către construirea riscului individual, nu numai a riscului sistemic ca investitor şi deponent. Riscul de dobândă mi se pare cea mai importantă temă a anului. Dobânzile mai mari scad valorile portofoliilor marilor investitori în obligaţiuni. Preţul pe care îl plătim este cel al riscului mai mare, deci volatilitate mai mare şi aşteptări de randament mai mari. Nu cred în temerea de supraevaluare a activelor imobiliare sau bursiere”, a arătat Adrian Mitroi.

El este de părere că în acest an vor avea loc noi listări de companii pe piaţa românească de capital. 

‘Bursa românească, nefinanţând în general creşterea economică, aşa cum face o bursă sau cum ar trebui să facă, deocamdată eu cred că va urca destul de interesant în priorităţi, în interesul de a o transforma într-o piaţă emergentă. Dacă pui peste asta faptul că foarte multe industrii de succes au ajuns la maturitate, şi succesul se măsoară prin listarea sau prin publicarea acestui succes pe bursă, eu cred că vom avea şi din partea listărilor un suport. Ingredientele sunt favorabile, atât administrative cu apropierea de statusul de piaţă emergentă, cât şi din partea companiilor. Intrăm într-un stadiu în care ne apropiem mai mult de realitatea economică. Nu poţi să ai o creştere economică de o asemenea anvergură doar cu capital împrumutat şi cu deficit de capital propriu. Bursa, în general, finanţează capitalul propriu, cel cu risc. Cred că ne-am obligat prea mult să ne uităm doar la capitalul de tip obligaţiuni, împrumutat, un capital puternic dependent de bănci centrale, de dobândă, de curs valutar’, a mai arătat profesorul de finanţe comportamentale. 

Potrivit acestuia, capitalul de bursă este unul dependent de risc, de antreprenoriat, de creştere economică, iar România este bine poziţionată acum. 

AGERPRES