"Îmi place volatilitatea. Îmi place chiar şi când vine la pachet cu creşterea dobânzilor pe creditul suveran. Indică două lucruri importante. Faptul că America a încheiat ciclul de exuberanţă monetară şi transmite un mesaj pentru celelalte bănci centrale. Creditul în dolari nu mai este atât de ieftin şi este un mesaj pentru pieţele emergente, inclusiv România. Activele denominate în pieţele emergente evident că sunt sub o presiune", a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, cel de-al doilea lucru indicat este reprezentat de politicile bugetare şi salariale.
"Pune peste asta incertitudinile legate de performanţa bugetului şi atunci chiar că ai o imagine care se duce întotdeauna în curs. Nu mă îngrijorez şi mi se pare că efectul tonic al volatilităţii uşoare a cursului este benefic pentru că obligă administratorii bugetului naţional să ia în calcul şi opinia pieţelor atunci când desenează politicile bugetare şi mai ales cele salariale. Nu e nimic nou sub soare, pieţele reacţionează în felul loc caracteristic. Arată cartonaşul galben", a mai arătat profesorul ASE.
Leul încheie săptămâna la cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate în raport cu euro, cursul anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,5654 lei, mai mult cu 1,45 bani (+0,32%) în comparaţie cu valoarea din ziua anterioară, de 4,5509 lei pentru un euro.
Un nivel similar pentru moneda naţională a fost consemnat în 17 iulie 2012, când un euro a fost cotat la 4,5651 lei.
AGERPRES
Citiți și: