"Există şi o parte folositoare a reaşezării dobânzilor. E un pendul al riscului şi reacţionează la un triumvirat de politici fiscală, monetară şi salarială, care este acomodativ. Este normal ca undeva să se aşeze în dobândă mai mare. Dobânda mai mare este un risc pe care ni-l putem permite. Cursul mai mare ar fi o presiune adiţională şi atunci cu o dobândă mai mare poţi să-ţi protejezi mai bine moneda, la momentul acesta. Cred că este o aşezare firească o dobândă mai mare acum, pentru că este un amortizor de consum, dar şi un iniţiator de investiţii", a spus Mitroi. 

Acesta a precizat că se aşează curba randamentelor într-un firesc crescător cu maturitatea care va incita, probabil, şi capitalul privat şi capitalul corporatist, "de exemplu, să se gândească şi la alte plasamente în economia reală cu rentabilitate dată mai ales de infrastructura IT, care este următorul nostru mare joc". 

"Dacă pe infrastructura reală ne mişcăm atât de greu, atât de multe interese trebuie aşezate pe aceaşi linie, pe infrastructura IT putem juca foarte bine, putem face acest gen de investiţii noi şi investitorii pun mai uşor. Este uşor transferabilă şi stă pe un câmp mult mai bine dotat cu active de capital uman. Dacă nu putem jongla cu infrastructura reală, marele nostru minus, care ne ţine la creşterea economică cu o cifră, una dintre soluţii ar fi dotarea cu infrastructură tehnologică şi suport mai bun pentru asta", a mai arătat analistul.

AGERPRES