Mitropolia Moldovei a confirmat autenticitatea scrisorii prezentate publicului de fostul deputat Vlad Cubreacov
Mitropolia Moldovei a confirmat recent autenticitatea scrisorii. În aceasta, Mitropolitul Moldovei transmite Patriarhului Kiril al Rusiei o serie de îngrijorări care și-au făcut apariția în ultimul an, în rândul clericilor.
Reprezentantul Bisericii Moldovei spune că instituția religioasă, subordonată Moscovei, este în stare de „faliment”, Totodată, acuză autoritățile din Rusia că îi tratează „ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală”. În plus, Mitropolitul Vladimir denunță „ignoranță aproape completă” a conducătorului Bisericii Rusiei.
„Orice paşi ai noştri în sensul unei intervenţii ar fi practic consideraţi drept sabotaj antinaţional, pentru care poporul ne va izola şi în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situaţie de faliment instituţional”, se arată în scrisoare.
Scrisoarea a fost trimisă încă din data de 5 septembrie 2023. Ea a apărut în spațiul public pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov. El este și ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), potrivit zdg.md.
Partea Moldovenească acuză în scrisoare faptul că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este considerată de către moldoveni drept un susținător al acțiunilor Rusiei. Autenticitatea scrisorii a fost confirmată de episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, potrivit Ziarul de Gardă.
În scrisoare, Mitropolitul se plânge că nu au primit răspunsuri utile la solicitări în ultimul an și jumătate:
„Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate. Corespondența și negocierile au fost ignorate, iar timpul trece foarte repede în defavoarea noastră.
Problema ar fi putut fi rezolvată în mod operativ, așa cum fac vecinii noștri români. Rapiditatea era necesară pentru a-i împiedica pe preoți să fie în permanență tentați de statul român, care le oferă preoților un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale (…).
O altă situație care ne face să fim îngrijorați este cea existentă deja tradițional în regiunea transnistreană, unde episcopii sunt numiți fără acordul Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și a autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabil”, aflăm din scrisoare.
Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară din cauza Rusiei
Mitropolitul Chișinăului anunță că acțiunile Rusiei transformă și percepția populației asupra Bisericii Ortodoxe din Moldova. Drept urmare, el sugerează o separare de Biserica Rusiei: „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de R. Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.
„O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale.
Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”. Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia (…), se anunță în scrisoare.
Reprezentantul Bisericii Moldovei denunță faptul că Biserica Ortodoxă Rusă și-a abandonat atribuțiile și obligațiile față de cea din Moldova.
„În această situație, vă întrebăm, sanctitatea voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și a poporului față poziția noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte?
Cum putem menține relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziționa obiecte bisericești fabricate în Federația Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între țările noastre?
Ce să facem în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos?”, se menționează în scrisoare.