‘Nu ştiu despre ce este vorba acolo, dar cine are dreptul să pună sechestru pe darul cuiva? Deci dacă eu mă duc să fac un dar unui om care este sărac şi dacă persoana respectivă are datorie la Stat, Statul vine să îmi ia darul care i l-am dat eu. Nu cred că poate să facă aşa ceva, nu cred că există vreo lege care conferă vreun drept cuiva ca să pună sechestru pe cutiile milei’, a spus ÎPS Laurenţiu Streza.

Acesta admite posibilitatea ca Fiscul să blocheze un cont bancar, dar nu ”să numere banii dintr-o cutie a milei”.

‘Poate să ia cutia milei intrată în visteria bisericilor, se taie chitanţă, banii care trec în cont pot fi blocaţi, dar în niciun caz nu are dreptul nimeni să pună mâna pe cutia milei, s-o numere, să o introducă chiar acolo unde există datorie’, a explicat Mitropolitul Ardealului.

Întrebat dacă ANAF-ul a dat dovadă de exces de zel, ÎPS Laurenţiu Streza a spus ‘categoric’, în acest caz.

Potrivit presei locale din judeţul Hunedoara, ANAF a început procedura de executare silită a mai multor biserici din ţară cu datorii la buget. Pe lista datornicilor s-ar afla şi Mănăstirea Colţ, care ar avea de plată către bugetul de stat peste 6.500 de lei. Mănăstirea Colţ este situată în comuna Râu de Mori, în zona Masivului Retezat, fiind una dintre primele atestate pe teritoriul României, la începutul secolului XIV.