"Desigur, noi nu suntem duşmani. Nu ne luptăm, nu există un război rece", a declarat Romney în cursul unei intervenţii la postul de radio Fox."Dar, Rusia este un adversar geopolitic şi cred că, din acest punct de vedere, vedem că ea are obiective care se opun intereselor SUA", a adăugat el, descriind în continuare Rusia ca pe o naţiune care se opune constant acţiunilor SUA la Naţiunile Unite.

Fostul guvernator de Massachusetts, care se va confrunta la prezidenţialele din noiembrie cu democratul Barack Obama, acesta urmând să candideze pentru al doilea mandat, i-a reproşat actualului locatar de la Casa Albă politica sa de "resetare" a relaţiilor cu Moscova.

Calificând această politică drept o "greşeală enormă", Mitt Romney a persiflat "naivitatea preşedintelui care nu înţelege puterea de determinare şi forţa".

Reprezentantul republicanilor afirmase încă în martie că Rusia este "inamicul geopolitic nr.1" al SUA, când şi-a atras furia preşedintelui rus de atunci Dmitri Medvedev care l-a îndemnat "să-şi folosească capul" când face astfel de afirmaţii.

Remarcile pronunţate ieri intervin la o zi după întâlnirea în cadrul summitului G20 dintre Barack Obama şi Vladimir Putin, revenit recent în fotoliul de la Kremlin, pentru un al treilea mandat prezidenţial, de data aceasta de şase ani.

După această întrevedere, liderul american şi cel rus au dat publicităţii un comunicat comun în care au cerut "stoparea imediată a violenţei" în Siria, un subiect ce otrăveşte de mai multe luni relaţiile dintre cele două state. De asemenea, ei au subscris ideii că "poporul sirian ar trebui să aibă posibilitatea să-şi aleagă viitorul în mod independent şi democratic", potrivit AFP.
Sursa: Agerpres