Infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini va fi incriminată
Joi, 18 iulie, Guvernul va aproba un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită, un obiectiv asumat în cadrul procesului de aderare la OCDE. Această lege va introduce infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini, conform anunțului făcut de prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Punem azi în aplicare Convenţia anti-mită, angajament esenţial asumat anul trecut de România în procesul de aderare la OCDE. Aliniem acum legislaţia naţională la prevederile acestei convenţii.
Prin adoptarea proiectului de lege, se instituie infracţiunea de mituire a funcţionarilor publici străini”, a declarat acesta la începutul şedinţei de Guvern.
Proiectul supus aprobării de către Guvern incriminează la articolul 3 alineatul (1) „fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale”.
Despre acest subiect a postat un mesaj şi Alina Gorghiu.
„Legislația națională se aliniază la prevederile Convenției OCDE Anti-mită!
Guvernul a adoptat astăzi proiectul Ministerului Justiției, prin care este reglementată o nouă infracțiune de corupție: mituirea funcționarilor publici străini.
Un instrument necesar în combaterea faptelor de corupție săvârșite împotriva funcționarilor publici străini.
Tocmai pentru că, la nivel global, corupția costă 5% din PIB-ul global! Avem nevoie de măsuri sănătoase pentru reducerea fenomenului. Iar acest proiect este una dintre ele. Și un pas înainte pentru aderarea României la OCDE!”, a scris ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.
Ajutor pentru românii vulnerabili
Tot în cadrul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că peste 2,5 milioane de persoane, în special pensionari cu venituri reduse și persoane cu dizabilități, vor primi o nouă tranșă de 250 de lei pentru alimente.
„Continuăm un program important, cu un impact social major pentru persoanele aflate în situații defavorizate, pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei lunar și persoanele cu dizabilități.
Le acordăm o nouă tranșă de 250 de lei, pentru produse alimentare și mese calde. Peste 2 milioane și jumătate de persoane vor încasa banii în august, așa că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește în plus aproape 650 de milioane de lei”, a declarat premierul în deschiderea ședinței de Guvern de joi, 18 iulie.
Șeful Executivului a menționat că potrivit unui proiect de hotărâre programat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, se propune să se adauge suma de 646.000 de mii de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru a suplimenta bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru anul 2024.
Această sumă este destinată secțiunii 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe”, titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” din bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru anul 2024. Scopul este de a asigura finanțarea necesară pentru implementarea măsurii de acordare a unui sprijin material destinației anumitor categorii de persoane defavorizate în perioada 2024 – 2027.
Această măsură constă în acordarea unei tranșe din luna august sub forma tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2023. Această ordonanță vizează modificări fiscale și bugetare, consolidarea fiscală, combaterea evaziunii fiscale și alte ajustări legislative ulterioare.