Alexandru Rafila spune că există un mit în România prin care persoanele cu boli cronice nu ar trebui să se vaccineze. Totuși, ministrul Sănătăţii a adăugat că, dimpotrivă, tocmai aceste persoane cu neoplazii, alergii ar trebui să facă vaccinul.

„Contraindicaţiile medicale la vaccinare sunt indicaţii temporare. Nu există contraindicaţii absolute decât într-o singură eventualitate, dacă cineva este alergic, de exemplu, la unul dintre componetele vaccinului. Alte contraindicaţii cum ar fi tratamente, imunosupresoare sau chimioterapie în oncologie nu fac decât să reprezinte o etapă intermediară în care o persoană nu se poate vaccina”, a explicat Alexandru Rafila, întrebat marţi la Parlament, dacă vor fi exceptaţi de la certificatul verde cei care nu pot să se vaccineze din cauza unor contraindicaţii medicale.

„Contraindicaţii absolute nu există”

Chestionat dacă aceste persoane vor primi teste gratuite la COVID în perioada în care nu pot să îşi facă vaccinul, ministrul Sănătăţii a răspuns: „O să găsim o soluţie pentru aceste cazuri care sunt cazuri particulare, dar, cum vă spuneam, contraindicaţii absolute nu există”.

„Dimpotrivă, în România este un mit că persoanele care au diverse boli cronice nu ar trebui să se vaccineze. Dimpotrivă, tocmai că persoanele care au neoplazii, persoanele care au alergii, la ele se recomandă vaccinarea. Adică nu aş vrea să ajungem în situaţia în care să dăm informaţii care să facă ca oamenii să fie descurajaţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a completat Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit luni despre proiectul privind certificatul verde. Acesta spune că românii au trei alternative disponibile: vaccinare, trecere prin boală și testare. De asemenea, a fost propus un pachet de 15 vouchere pentru decontarea testelor COVID pentru angajații nevaccinați.

Românii vor primi gratuit 15 vouchere pentru decontarea testelor COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că în proiectul privind aplicarea certificatului electronic COVID în România este prevăzută acordarea a 15 vouchere electronice pentru testare.

„Discutăm despre proiectul legii care ar trebui să aplice certificatul electronic COVID în România, este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătăţii, lucrată împreună cu experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregăteşte România ca în cazul în care se intuieşte apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziţie un instrument care să prevină creşterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr important de decese.(…)”, a explicat Rafila la Palatul Parlamentului luni.