Mersul în ritm alert a dovedit rezultate pozitive în cazul prevenirii bolilor de inimă, cancerului și demenței, mai mult decât numărul de pași făcuți zilnic.
Se pare că viteza cu care mergem este la fel de importantă ca numărul de pași făcuți într-o zi, sugerează o nouă cercetare, arată The Independent.
În ultimii ani, numărul de pași făcuți zilnic, mai exact 10.000 de pași, a fost asociat cu un risc redus de demență, boli de inimă, cancer și deces. Experții au descoperit acum că un ritm mai rapid de mers aduce beneficii chiar mai mari decât numărul de pași.
Nu numărul de pași contează atât de mult, ci modul în care mergem
„Mesajul clar este că, pentru o sănătate mai bună, oamenii ar putea să nu mai contorizeze acei 10.000 de pași pe zi, ci să încerce să meargă mai repede”, afirmă co-autorul studiului, dr. Matthew Ahmadi, cercetător la Centrul Charles Perkins de la Universitatea din Sydney. El spune că persoanele mai puțin active pot avea beneficii majore pentru sănătate.
Un număr mai mare de pași a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență
Profesorul Borja del Pozo Cruz de la Universitatea din Danemarca, a declarat: „Pentru persoanele mai puțin active, studiul nostru demonstrează că și doar 3.800 de pași pe zi pot reduce riscul de demență cu 25%”. Potrivit cercetării, fiecare 2.000 de pași parcurși a redus riscul de deces prematur cu 8 până la 11%, până la aproximativ 10.000 de pași pe zi. Au fost observate legături similare pentru bolile cardiovasculare și incidența cancerului. Un număr mai mare de pași făcuți zilnic a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență.
Un număr de 9.800 de pași, zilnic, este numărul optim legată de un risc și cu 50% mai mic de demență, dar riscul a fost redus cu 25% la 3.800 de pași. ”Numărul de pași este tot mai utilizat pe scară largă datorită aplicațiilor de pe telefoane și a instrumentelor de fitness. Dar oamenii se gândesc mai puțin la ritmul în care merg”, susține autorul principal, Emmanuel Stamatakis, profesor la Universitatea din Sydney.
Publicat în revistele Jama Internal Medicine și Jama Neurology, studiul a folosit date din studiul UK Biobank pentru a lega datele privind numărul de pași de la 78.500 de adulți din Regatul Unit cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani cu rezultatele de sănătate, după șapte ani.
Mersul în ritm alert, asociat cu beneficii suplimentare
Oamenii au purtat un accelerometru la încheietura mâinii pentru a măsura activitatea fizică, cel puțin trei zile, dintr-o perioadă de șapte zile.
„Dimensiunea și domeniul de aplicare al acestor studii, care folosesc instrumente de urmărire purtate la încheietura mâinii, le fac cea mai solidă dovadă până în prezent, care sugerează că 10.000 de pași pe zi sunt ideali pentru beneficii aduse sănătății, iar mersul în ritm alert este asociat cu beneficii suplimentare”, a spus dr. Ahmadi.