Probabil nu o dată v-ați întrebat care este explicația științifică pentru această minune și cum Lumina Sfântă ajunge la toate bisericile din toată lumea pentru a fi împărțită mai departe creștinilor.
Se spune despre Lumina Sfântă că în primele 33 de minute de la aprindere, aceasta nu arde.
În fiecare an, între orele 12:30 şi 14:30 la Ierusalim, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, se întâmplă minunea care este transmisă live în multe ţări creştine.
Se spune că pentru a nu fi înșcenat momentul, se fac verificări în prealabil la Mormântul Sfânt. Polițiștii civili, care sunt de obicei trei la număr, un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel verifică să nu fie vreo sursă de foc în acel loc. După aprinderea luminii, patriarhul Ierusalimului intră în mormânt, dar este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor pentru a nu avea vreun chibrit sau altă sursă pirotehnică asupra lui. Mai departe, patriarhul iese în Capela Îngerului, prima încăpere din Sfântul Mormânt și aprinde două buchete a câte 33 de lumânări după care iese din biserică cu Lumina Sfântă. După acest moment, se spune că Lumina Sfântă este dusă cu avionul în toate statele creștine și împărțită credincioșilor.
Potrivit publicației The Telegraph, care a stat de vorbă cu un făclier armean pe nume Soukias Tchilingirian, acest moment are doar o valoarea vag simbolică dată de vechime.
„Nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă – una care a fost folosită în acest scop în ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi este un foc din rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi”, a mărturisit acesta.
Potrivit lui Michael Kalopoulos, un istoric grec, a demomstrat că lumânările care conțin fosfor alb pot lua foc de la sine. Aceasta ar putea fi una dintre varientele care detroneză mitul Luminii Sfinte.
„Se aprind lumânările celor mai vrednici, mai credincioşi, conform unei rânduilei din vechime. Sunt mici fulgere care aprind lumânările, nu sunt aprinse toate din biserică, doar ale celor mai credincioşi”, a explicat pentru Adevărul Preotul Eugen Tănăsescu.