Mitul potrivit căruia vaccinul anti-COVID ar putea dăuna fertilității bărbaților, demontat de un studiu recent. Ce spun cercetătorii?

„Avem, acum, dovezi care ar trebui să vă asigure că riscul ca vaccinarea să vă compromită numărul de spermatozoizi este extrem de scăzut”, a declarat dr. David Cohen, director co-medical al Institutului pentru Reproducerea Umană din Chicago, conform informațiilor transmise de cnn.com

Trebuie menționat că acesta nu a fost implicat în studiul respectiv. Totodată, informațiile au fost comentate și de alți specialiști, care au oferit asigurări pentru care erau îngrijorați din cauza zvonurilor.

S-a constat faptul că virusul în sine ar putea fi dăunător tractului reproductiv masculin

Conform sursei menționate, studiul a folosit probe de material seminal de la 45 de bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 31 de ani, care au fost pre-examinați pentru a se asigura că nu au probleme de fertilitate. Așadar, probele au fost prelevate înainte de prima doză a unui vaccin ARNm, apoi la 70 de zile după a doua doză. În cadrul studiului s-a determinat volumul spermei, concentrația, motilitatea și numărul total de spermatozoizi iar acesta nu a inclus vaccinurile Johnson & Johnson sau AstraZeneca.

„Nu am găsit modificări ale parametrilor spermatozoizilor la bărbații tineri sănătoși pe care i-am studiat și care au primit ambele doze de vaccin ARNm. Cu toate acestea, credem că modul în care funcționează aceste vaccinuri este destul de similar, în ciuda materialului genetic diferit. Nu ar trebui să existe diferențe în cazul celorlalte două vaccinuri”, a explicat autorul studiului, Dr. Ranjith Ramasamy de la Universitatea din Miami Health System.

Totuși, s-a constat faptul că virusul în sine ar putea fi dăunător tractului reproductiv masculin, potrivit unui mic studiu publicat în ianuarie. Comparativ cu bărbații sănătoși fără Covid-19, s-a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în celulele spermatozoizilor aparținând bărbaților cu COVID-19. Concentrația lor, mobilitatea și forma lor au fost, de asemenea, afectate negativ de virus. Mai apoi, diferențele au crescut odată cu severitatea bolii.

„Nu este surprinzător faptul că SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, ar putea avea impact asupra sistemului reproductiv masculin, deoarece se găsesc și receptori ACE2, aceiași receptori pe care virusul îi folosește pentru a avea acces la țesuturile plămânilor, în testicule. Medicamentele utilizate pentru tratarea Covid-19, febră, obezitate și mulți alți factori pot avea, de asemenea, un impact asupra numărului și calității spermatozoizilor, așa că ar trebui făcute studii mai ample pentru a se asigura că virusul a cauzat efectul. Știm că unele virusuri precum Zika sau Ebola pot rămâne în testicule o perioadă lungă de timp – mult după ce bărbatul și-a revenit. De aceea, trebuie să studiem bărbații pe termen lung pentru a ști dacă se întâmplă același lucru și în cazul COVID-19”, a transmis Allan Pacey, profesor de andrologie la Universitatea Sheffield din Marea Britanie. Amintim că nici acesta nu a fost implicat în studiu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim