Febra e un semnal pozitiv că organismul luptă cu agenții patogeni, prin activarea sistemului imunitar.

„Febra este un semn că sistemul nostru imunitar funcționează, că își face treaba”, spune medicul de la Mayo Clinic, Tina Ardon. ”Corpul nostru își ridică practic temperatura pentru a „arde” virusul sau bacteriile, deoarece le e mai greu să supraviețuiască la o temperatură mai mare”, explică aceasta.

Apoi, când acel ”ceva” care cauzează infecția a fost ”ars” de sistemul nostru imunitar, temperatura începe să scadă de la sine, parțial din cauza transpirației pe care o produce febra. „Corpul nostru face o treabă bună în reglarea temperaturii noastre și o parte din aceasta este procesul de transpirație”, spune medicul. Deci mai multă transpirație ne poate face mai bine? Se pare că nu.

Mitul că „mai multă transpirație” ne scapă de febră sau o infecție este complet greșit

Medicul Tina Ardon explică: „Există această idee greșită că, într-un fel, un virus sau o infecție bacteriană va ieși din corp prin transpirație. Inexact. Indiferent dacă este vorba de o gripă sau de COVID, o infecție nu iese din corp prin fluidele corporale, iar transpirația mai mare nu ajută ca temperatura să scadă”, spune ea, potrivit Prevention.com.

Acest mit s-a răspândit pe fondul unor informații cum că, pentru a scăpa de o infecție, e nevoie să transpiram abundent și astfel să scoatem din noi „toxinele”. Acest lucru e la fel de inexact, spune Steven Novella, profesor asociat de neurologie clinică la Școala de Medicină a Universității Yale.

„Transpirația este un mecanism pe care îl folosim pentru a elimina lucrurile din corpul nostru, dar nu este unul major”, explică Novella. Ficatul și rinichii sunt în principal responsabili pentru filtrarea substanțelor chimice nedorite. În plus, un virus sau un microorganism nu este o toxină. Iar „transpirația nu este modul în care organismul luptă împotriva infecțiilor”, spune profesorul.

Transpirația poate înrăutăți lucrurile

Persoanele răcite sau care au gripă se pot simți deja slăbite și letargice și nu se pot hidrata cum trebuie, așa că o creștere a cantității de lichid nu va face decât să le facă să se simtă mai rău. „Pe măsură ce transpiră mai mult se pot simți și mai rău”, spune dr. Ardon.

Odată cu deshidratarea, transpirația ne poate lăsa organismul fără săruri esențiale, a căror sarcină este menținerea echilibrului fluidelor și a funcției nervoase. Un dezechilibru poate afecta tensiunea arterială sau funcția musculară.

A scăpa de febră înseamnă să simți că te-ai răcorit. Ori, dacă ne băgăm în zece pături în speranța că vom transpira mai mult, realizăm exact opusul. „Ideea că încercați să reduceți temperatura corpului și apoi o creșteți în mod deliberat nu are niciiun sens”, spune dr. Novella.

Cum ar trebui să tratăm febra

Dovezile sunt destul de clare că, de cele mai multe ori, nu ar trebui să acționăm împotriva febrei, oricât de rău ne face să ne simțim. „Febra este modalitatea corpului de a lupta împotriva infecției”, spune dr. Novella. „Dacă este vorba de o răceală, de gripă sau orice fel de infecție virală, nu ar trebui ca febra să fie tratată agresiv”, a subliniat el.