În ciuda avertismentelor frecvente ale dermatologilor și a creșterii cazurilor de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele, a cărei incidență se preconizează că va crește cu 9% până în 2040, dorința de a avea o piele bronzată rămâne pe primul loc.
Deși suntem conștienți de riscurile expunerii la soare, alegem să fim foarte bronzați pe timpul verii. Brighton and Sussex Medical School estimează că aproximativ 86% din toate cancerele de piele din Marea Britanie sunt legate de supra-expunerea la razele soarelui.
Acest site a cerut experților și dermatologilor să explice unele dintre cele mai cunoscute mituri privind modul în care ne bronzăm și la ce riscuri ne expunem.
Mit: Câtă vreme nu ne ardem, expunerea la soare este sigură
Adevărul este că, chiar dacă nu ne ardem, expunerea la soare nu este sigură. Bronzul este un mecanism dezvoltat de piele pentru a preveni deteriorarea cauzată de expunerea la UV.
„Există de fapt două procese în joc: primul are loc în decurs de patru ore de la expunerea la UVA – razele care sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură, în care există oxidarea melaninei deja prezentă în piele. ”Se numește bronzare imediată și este responsabilă de schimbarea culorii pielii care urmează expunerii imediate la soare”, explică dr. Phillips.
„Al doilea proces are loc în decurs de 24 până la 48 de ore de la expunerea la UVB, responsabile de arsurile solare, și implică o producție crescută a pigmentului melanină, care absoarbe radiațiile UV, protejând celulele pielii de deteriorare”. Problema este că, în timpul bronzării imediate și întârziate, expunerea la UV poate dăuna celulelor și proteinelor pielii, contribuind la îmbătrânirea pielii și creșterea riscului de cancer de piele.
Mit: Bronzul îmbunătățește starea pielii
S-a spus că lumina soarelui poate ajuta în cazul unor afecțiuni ale pielii precum eczema, psoriazisul și acneea, dar dermatologii spun că nu merită riscul. „Oamenii constată că psoriazisul sau acneea se ameliorează vara. Asta nu înseamnă că statul la soare este răspunsul, deoarece sporește riscul de cancer de piele”, spune dr. Thivi Maruthappu, medic dermatolog.
„Psoriazisul este o boală cronică autoimună, care afectează pielea, și, în timp ce expunerea la lumina soarelui poate ajuta la ameliorarea simptomelor, nu e un remediu pentru această afecțiune”, adaugă dr. Ifeoma Ejikeme. Expunerea la soare, ca tratament pentru acnee, este, de asemenea, o concepție greșită.
Mit: Bronzul fals provoacă erupții ale pielii
Tot un mit este și că bronzul fals exacerbează acneea. Unele formule pot conține iritanți, alergeni sau ingrediente care ar putea agrava pielea, dar acest lucru nu se aplică bronzului fals.
Încercați să evitați produsele de bronzare parfumate și cele care conțin ingrediente comedogenice (înfundarea porilor), cum ar fi uleiul mineral, miristat de izopropil și stearat de octil, care pot declanșa erupții, spune dr Phillips. Fiți atenți la bronzul fals non-comedogenic, care are mai puține șanse să blocheze porii!
Mit: Bronzul este necesar pentru a obține vitamina D
”Vitamina D este produsă în piele după expunerea la soare. Cu toate acestea, soarele nu este singura sursă de vitamina D”, spune Dr Phillips. Se găsește în pește gras (somon și macrou), gălbenușuri de ou, carne roșie și ficat. Puteți obține un aport suficient de vitamina D prin dietă și suplimente de vitamina D în timpul toamnei și al iernii.
Potrivit Skin Cancer Foundation, expunerea suplimentară la UV, peste nivelul minim, nu crește nivelul de vitamina D, dar crește riscul de cancer de piele.
Mit: Bronzarea în interior este mai sigură decât plaja
Aparatele de bronzat valorifică radiația UV de mare intensitate pentru a oferi un bronz rapid. Deoarece au tendința de a utiliza lumina UVA într-un cadru controlat (cum ar fi o cabină), unii oameni cred că sunt mai în siguranță aici, decât dacă stau pe un șezlong, la soare.
Este important de știut că și expunerea la soare și aparatele de bronzat sunt la fel de periculoase. Skin Cancer Foundation susține că există un risc cu 75% mai mare de a dezvolta melanom de la o singură sesiune de bronzare în interior, înainte de vârsta de 35 de ani.
Mit: Cremele de protecție solară se aplică o singură dată
Crema de protecție solară trebuie aplicată cel puțin o dată la două ore în timpul expunerii la soare și chiar mai des dacă transpirați sau faceți sporturi nautice, spune Dr Phillips. Crema de protecție solară este absorbită, eliminată și pierdută prin transpirație.
„Pentru a beneficia pe deplin de SPF50, trebuie să aplicați cam 30 ml de cremă de protecție solară”, adaugă el. Crema de protecție solară ar trebui să aibă minimum SPF30 și ar trebui să alegeți întotdeauna o protecție solară cu spectru larg, care să ofere protecție atât împotriva luminii UVA (care provoacă îmbătrânirea prematură) cât și a luminii UVB ( responsabilă de arsurile solare).