Mituri și sfaturi despre bateria laptopului: cum puteți crește durata de viață a computerului

De-a lungul anilor, laptopurile au câștigat teren în fața computerelor desktop. Un fenomen care a crescut odată cu pandemia și telemunca, fiind un lucru din ce în ce mai obișnuit să aveți unul acasă. Prin urmare, este important să știți bine cum funcționează un element fundamental din sistemul dvs., bateria, pentru a obține cele mai bune performanțe posibile.

Ca și cum ar fi o ființă umană, o baterie de laptop se naște (cu computerul), se reproduce (pe parcursul încărcărilor și descărcărilor sale) și moare (când ciclurile de încărcare sunt epuizate). O viață utilă care marchează o parte din performanța computerului și trebuie să știi cum să ai grijă de el pentru a preveni degradarea acestuia mai repede decât în ​​mod normal.

Laptopuri ieftine vezi ofertele EMAG

Acesta este motivul pentru care este important să știm cum funcționează, ce tipuri de baterii există și care dintre sutele de mituri care s-au răspândit despre utilizarea și îngrijirea lor (care uneori pot avea efectul opus celui dorit) sunt adevărate.

Litiu-Ion și Litiu-Polimer

În primul rând, trebuie să știți cum să faceți diferența între cele două tipuri de baterii care există pe piață. Între cele două tipuri de baterii, principala diferență constă în faptul că primul depozitează sarea de litiu într-un solvent organic lichid, în timp ce acesta din urmă face acest lucru într-un compus polimeric asemănător gelului. O parte din funcționarea sa va depinde de acest lucru.

Este rău să ținem laptopul conectat la priză și când este la 100%?

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre utilizarea bateriilor laptopului este că, dacă rămân conectate la rețea pentru o lungă perioadă de timp, riscă să fie supraîncărcate. Aceasta este cu totul o minciună, deoarece computerele integrează de mult timp un sistem prin care, odată ce ajung la încărcare de 100%, încetează să mai trimită energie la baterie.

Deci, este mai bine să scoateți bateria atunci când este conectată la curentul electric?

Dacă cele de mai sus erau un mit, acest lucru, care la vremea sa era un sfat, este pe cale să devină o altă legendă, mai mult decât orice, deoarece multe laptopuri nu mai permit bateriei să fie îndepărtată cu ușurință. Desigur, deși fiecare producător are recomandările sale (Acer, de exemplu, încă îl recomandă), ca regulă generală nu mai influențează faptul că bateria se află în laptop dacă este conectată.
În orice caz, dacă încă mai aveți încredere în a scoate bateria de pe laptop, este bine să știți că trebuie să o faceți la un anumit procent. Între 20% și 80%, evitând astfel o încărcare sau descărcare completă pentru a proteja celulele litiu-ion.

Se întâmplă ceva dacă este descărcat complet?

La fel ca în cazul telefoanelor mobile sau al altor dispozitive tehnologice, este bine să preveniți oprirea laptopului din cauza nivelului bateriei 0, mai ales dacă se întâmplă foarte des. Bateria poate deveni inutilizabilă, de parcă nu ar fi folosită mult timp și va fi lăsată sub 40%. Din acest motiv, este important ca în timpul vacanțelor sau momentelor de deconectare, bateriei să nu i se permită să intre în „descărcare profundă”, deoarece nu se poate recupera niciodată.

În cazul bateriilor litiu-ion, aceste baterii au o componentă care asigură o descărcare de impuls pentru a activa protecția bateriei descărcate. Cu toate acestea, este posibil ca acest remediu să nu funcționeze întotdeauna, deci nu este recomandat să atingi nivelul 0 în niciun caz.

Ce temperatură ar trebui să aibă bateria?

Un alt sfat frecvent dat de toți producătorii este evitarea expunerii bateriei la temperaturi foarte ridicate. Căldura este inamicul principal al acestor componente , provocând chiar explozia acestora de la 30 de grade. Contactul direct cu soarele vara sau lângă un aparat de încălzit iarna poate duce la pierderea vieții utile a bateriei.
Toate acestea sugerează că frigul este mai bun decât căldura pentru o baterie și, prin urmare, un alt mit răspândit este acela al refrigerării lor într-un frigider sau congelator. Fenomen care, în general, nu cauzează nimic, deși s-ar putea deteriora atunci când este expus la mult frig și prin condensarea apei care pătrunde atât în ​​bateriile ionice, cât și în cele cu litiu polimer.