După liniştea de anul trecut în piaţa privată de radio, anunţul de vânzare a unei părţi din reţeaua de radio Mix FM a creat vâlvă pe malurile Dâmboviţei.
Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ralu Filip, a insistat în urmă cu două săptămâni în faţa colegilor săi că Mix FM a încălcat legislaţia la Oradea, obţinând votul acestora pentru ridicarea licenţei audiovizuale a radioului buclucaş, aparţinând omului de afaceri şi, totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Motivul? Radioul şi-a schimbat sediul fără să anunţe şi retransmite integral semnalul din Bucureşti, încălcând obligaţia de a realiza program local.
O săptămână mai târziu, Aristotel Căncescu s-a prezentat în faţa CNA şi a obţinut un act de clemenţă, autoritatea anulându-şi propria decizie de retragere a licenţei. Argumentul omului politic a fost unul… emoţional. „Se ştie că intenţionez să-mi vând trustul de presă, sunt un om politic care vreau să ies din presă. În maximum două săptămâni o să iau decizia!“ Aristotel Căncescu a explicat CNA că ridicarea licenţei i-ar afecta negocierile de vânzare şi, deoarece membrii CNA ştiau aceasta, a sugerat implicit că gestul ar putea fi interpretat ca o intervenţie a autorităţii în derularea unei afaceri.
Se pare că dreptatea a fost de partea omului de radio. Membrii CNA au recunoscut că au aprobat, la începutul anului 2007, transferul unora dintre licenţele Mix FM pe o companie nouă, Canet Radio SRL, al cărei acţionar unic este însuşi Căncescu. Motivul, la vremea respectivă, a fost că transferul celor 25 de licenţe se face tocmai în vederea vânzării lor.
Căncescu vinde, aşadar, 25 de licenţe, printre care şi cea din Bucureşti, dar păstrează totuşi 17 dintre licenţele locale şi licenţa de satelit Mix FM. Este ceea ce se deduce din lista companiilor care operează sub denumirea Mix FM – Canet Radio SRL, Canaris SRL, Radio SRL şi Radio Tâmpa SRL, furnizată de CNA. Printre activele păstrate, se numără şi „inima“ financiară a reţelei, licenţa din Braşov. Surse din industrie indică faptul că Braşovul realizează 80% din veniturile reţelei Mix, care în anul 2005 s-a ridicat la aproximativ un milion de euro (potrivit site-ului Ministerului Finanţelor). Deoarece nu se vinde o afacere, ci numai licenţe, în lipsa unor declaraţii oficiale, preţul tranzacţiei nu poate fi aproximat cu exactitate.
În vreme ce „afacerile“ în radio se vând la de şapte-opt ori EBITDA (veniturile înaintea plăţii taxelor), licenţele se pot vinde şi la preţuri de peste 100.000 de euro (cum a fost cazul actualului City FM).
Surse din piaţă spun că Mix FM ar fi de vânzare la un preţ între cinci şi şapte milioane de euro. Cum era de aşteptat, Aristotel Căncescu nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe detalii.
Reprezentanţi ai companiilor SBS Broadcasting (Prima TV, Kiss TV, Kiss FM şi Magic FM) şi Lagardere (Europa FM, Radio 21) au confirmat faptul că au fost contactaţi cu oferte din Mix FM. „Va fi un proces greu, pentru ambele părţi“, a spus Nora Marcovici, director în grupul SBS Broadcasting. Mix FM şi un alt radio pornit din afara Bucureştiului, Deea, sunt singurele reţele independente de radiouri locale cu peste 20 de licenţe care au mai rămas pe piaţă.
Poziţie dominantă
«Am avut o poziţie dominantă în Covasna, am dat trei licenţe pe gratis. După ce voi vinde, se va rezolva şi poziţia dominantă din Braşov. Decizia retragerii licenţei de la Oradea a fost exagerată.»
Aristotel Căncescu, patronul reţelei Mix FM
Reţeaua Mix FM
Pe 12 februarie 2007, Mix FM şi-a schimbat formatul dintr-unul axat pe ştiri într-un format de muzică şi divertisment. În luna ianuarie, 25 de licenţe Mix FM dintr-un total de 33 au fost transferate pe societatea
Canet Radio SRL.
Licenţele pregătite de vânzare sunt localizate în: Alba Iulia, Arad, Bacău, Bistriţa, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Hârlău (Iaşi), Mangalia, Miercurea-Ciuc, Oradea, Ploieşti, Predeal, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slobozia, Suceava, Sulina, Târgu-Bujor, Târgu-Mureş şi Sfântu Gheorghe (Radio Impuls).
Mix FM mai operează pe Canaris SRL în Alexandria, Botoşani, Bucureşti (licenţa de satelit), Caracal, Făgăraş, Râşnov, Satu Mare şi Zalău.
Prin compania Radio SRL sunt operate licenţele din Braşov, Covasna şi Gheorgheni, şi prin Radio Tâmpa SRL, licenţele din Galaţi şi Târgu-Jiu.