MKB Bank a semnat astăzi cu un consorţiu de investitori susţinut de PineBridge Investments, un acord privind vânzarea MKB Romexterra Bank, filiala română a MKB Bank.
PineBridge Investments este un consorțiu din Asia-Pacific, fiind anterior parte din grupul american AIG. PineBridge Investments are investiții în regiuni precum Singapore, Hong Kong și Japonia.

Romexterra Bank a fost înfiinţată în anul 1993, având o activitate orientată către piaţa din România. Cu 47 de sucursale şi mai mult de 600 de angajaţi, MKB Romexterra Bank are astăzi mai mult de 82.000 de clienţi, persoane fizice şi companii.

Pierre Mellinger, Preşedintele Private Equity Europa Centrală şi de Est al PineBridge Investments a declarat în numele consorţiului: “Obiectivul este să creăm un grup bancar de succes, lider de piaţă în Europa de Sud-Est, prin achiziţia şi consolidarea unor bănci de mărime medie din regiune. Cum majoritatea băncilor din Romania şi-au redus drastic activitatea de creditare, credem ca extinderea împrumuturilor către un grup de companii mici şi mijlocii poate fi o soluţie de succes.”

“Cu un capital de bază solid, un management cu experienţă şi o puternică susţinere financiară din partea acţionarilor, Romexterra se află într-o poziţie unică pentru sprijinirea economiei româneşti şi pentru a acţiona ca un catalizator al creşterii economice.” a continuat Pierre Mellinger.
Amprenta lui Vintu în Romexterra s-a făcut simțită începând cu decembrie 2000. Atunci, cel mai important pachet compact de acțiuni la Romexterra Bank – 25 la sută – a fost achiziționat de sindicaliștii conduși de Liviu Luca, prin Federația Sindicatelor Libere și Independente din Petrom (FSLI Petrom).

Romexterra Bank, banca sindicaliștilor din Petrom, conduși de Liviu Luca și consiliați în afaceri de Sorin Ovidiu Vântu, a fost vandută pentru suma de 100 de milioane de euro în 2006.

Romexterra Bank a fost înființată în 1993, la Târgu-Mureș, acționarii majoritari fiind grupați într-o listă de zeci de mii de persoane fizice, marea lor majoritate salariați din industria gazelor.