Reţeaua MMM-2011 a fost construită de Serghei Mavrodi, aceeaşi persoană care a organizat şi MMM Invest în Rusia, în anul 1994. Atunci, Mavrodi a lansat o schemă Ponzi bazată pe investiţii în acţiuni ale companiei MMM Invest, valoarea cărora creştea încontinuu, aducând randamente de câteva zeci de procente lunar.
Proiectul financiar s-a dezvoltat fulminant, ajungând, în doar şase luni, la aproximativ 30 de milioane de deponenţi, creşterea preţului de 127 de ori şi adunând o sumă echivalentă cu o treime din bugetul Federaţiei Ruse.
Atunci, autorităţile ruse au demarat o serie de controale care s-au finalizat cu acuzaţia de evaziune fiscală şi neplata impozitelor, motive pentru care Mavrodi a fost condamnat la închisoare, unde, însă, nu a stat mult timp.
Ulterior, acesta a candidat pentru un loc în Parlamentul Rusiei, pentru a-şi asigura imunitatea parlamentară. Cu toate acestea, imunitatea parlamentară i-a fost ridicată, iar bărbatul a dispărut, fiind căutat de servicii timp de peste cinci ani. Până la urmă, a fost găsit şi a executat o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani şi jumătate.
Însă datoriile către foştii deponenţi nu mai are cum să şi le achite. Din informaţiile autorităţilor ruse, Mavrodi a rămas, de pe vremea vechiului MMM, cu datorii către deponenţi în valoare de aproximativ 4 miliarde de ruble.
MMM reloaded
În luna ianuarie 2011, Serghei Mavrodi a anunţat pe blogul său începutul unei noi piramide financiare.
Deşi în prezentarea pe care o face noii scheme el spune cât se poate de clar că reţeaua nu produce niciun alt venit în afară de sumele pe care le investesc persoanele nou intrate în sistem, peste două milioane de persoane, majoritatea din Rusia şi Ucraina, şi-au investit deja banii, iar contribuţia medie este de circa 1.000 de euro, după cum spun unii participanţi. În mod paradoxal, mulţi dintre foştii deponenţi ai MMM îngroaşă rândurile noului MMM-2011.
Bărbatul nu ascunde câtuşi de puţin că este vorba de o schemă Ponzi: "Este o piramidă financiară. Participând în ea, riscaţi mult şi puteţi pierde în orice moment toţi banii. Nu uitaţi acest lucru!", spune el pe blogul său.
"Nu există nicio operaţiune cu hârtii de valoare, nicio relaţie cu participanţii profesionişti ai pieţei hârtiilor de valoare, nu cumpăraţi nicio hârtie de valoare! (…) Cei care au intrat primesc bani doar pe seama celor care intră după ei", explică Mavrodi.
Într-un război virtual cu statul
În prezent, autorităţile ruse şi ucrainene fac eforturi disperate pentru a opri dezvoltarea noii scheme Ponzi, având în spate deja experienţa anului 1994, când MMM Invest ajunsese să fie considerată drept o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.
În mai multe regiuni ale Rusiei, procurorii au interzis accesul populaţiei la blogul lui Serghei Mavrodi. Acesta însă şi-a făcut un alt blog şi continuă să gestioneze reţeaua financiară.
În acelaşi timp, autorităţile din Ucraina încearcă să interzică şi ele accesul la site-ul şefului reţelei, însă deocamdată legislaţia nu le permite acest lucru, din cauza domeniului ".com" unde şi-a înregistrat site-ul. Oricum, chiar dacă site-ul său ar fi interzis, Mavrodi spune că există site-uri proxi prin intermediul cărora utilizatorii vor putea accesa în continuare informaţiile despre MMM-2011.
Aproximativ 500.000 de ucraineni au devenit investitori la noua schemă Ponzi, potrivit portalului ucrainean Economiceskie novosti.
Statul are ajutorul băncilor în lupta împotriva schemei financiare. Banca ucraineană Privatbank a anunţat, la finele lunii septembrie, că va bloca plăţile online pe care le fac participanţii la reţeaua social-financiară MMM-2011. Astfel, banca a anunţat că va considera suspecte tranzacţiile care se fac în sistemul MMM-2011.
Cum funcţionează MMM-2011
MMM-2011 este prezentată în primul rând ca o reţea socială şi abia apoi financiară, iar Mavrodi dă asigurări că nu câştigă nimic din această piramidă, deoarece nu este implicat.
Practic, în momentul în care se înscrie, participantul la sistem primeşte un bonus de 20 de dolari cu care poate cumpăra aşa-numiţii dolari MMM.
Cursul acestei valute fictive este stabilit de Serghei Mavrodi de două ori pe săptămână şi are un trend crescător, astfel încât persoanele care au cumpărat astăzi dolari MMM să-i poată revinde cu un oarecare câştig, de exemplu, peste o lună.
Profiturile pe care le promite MMM-2011 sunt de 20%-30% ajungând până la 60% pe lună. Altfel spus, înmulţiţi suma depusă cu 9 şi veţi obţine câştigul realizat timp de un an la un randament de 20% pe lună şi înmulţiţi-o cu 23,5 pentru a afla câştigul promis la un randament de 30% pe lună, acesta din urmă fiind accesibil pensionarilor.
Există şi un sistem de bonificaţii: pentru fiecare jucător nou adus în sistem, o persoană primeşte 20% din suma pe care o investeşte începătorul în prima tranşă, urmând să primească câte 10% din fiecare tranşă ulterioară.
Reţeaua este organizată în echipe de câte zece persoane, care au câte un coordonator şi care sunt organizate în grupuri de câte 100 de persoane, conduse şi acestea de cineva, şi apoi în grupuri de câte 1.000 de oameni cu un lider, urmate de cea mai mare grupare – de câte 10.000 de persoane.