Moartea lui Vladimir Putin! Cutremur la Moscova. Lupta pentru putere a început deja

Vladimir Putin

SURSA FOTO: kremlin.ru

Un articol publicat de ziarul american The Hill explică de ce informațiile conform căreia președintele Vladimir Putin ar fi murit ar putea avea o sămânță de adevăr. Iată ce scriu jurnaliștii americani, subliniind că, în rândul populației, s-ar fi plantat deja semințele îndoielii.

A murit președintele rus Vladimir Putin? Potrivit unui misterios canal Telegram, numit „General SVR” și lui Valery Solovey, un cunoscut analist politic rus, răspunsul ar fi afirmativ.

De fapt, se presupune că președintele rus și-ar fi dat ultima suflare joi, 26 octombrie. Putin pe care îl vedem acum este dublura sa, care, susține Solovey, îl înlocuiește pe adevăratul Putin, care era bolnav de câteva luni, scrie The Hill.

Relatări detaliate despre presupusa moarte a lui Putin pentru a le spori credibilitatea

Puțini analiști ruși sau occidentali cred în ceea ce susțin încă de la începutul războiului „General SVR” și  Solovey (despre care unii spun că sunt una și aceeași persoană). La urma urmei, nu au dovezi concrete care să susțină afirmațiile-bombă. Ei fac relatări detaliate despre presupusa moarte a lui Putin pentru a le spori credibilitatea.

Problema este că Solovey este considerat un tip credul, care ia de bun orice lucru pe care îl află pe surse de la FSB. Are un simț al umorului, vorbește bine, argumentează logic și pare, în general, genul de profesor pe care și l-ar dori fiecare student.

În afară de afirmațiile greu de confirmat cu privire la moartea lui Putin și la presupusul exil al lui Evgheni Prigojin, decedatul șef al Grupului Wagner, care s-ar afla undeva în Venezuela, analizele sale asupra politicii interne a Rusiei sunt invariabil inteligente și incisive.

Solovey ar fi decis să semene confuzie în rândul rușilor

În calitate de potențial lider al opoziției care poate sau nu să creadă că Putin a murit, Solovey ar putea să fi decis să semene confuzie în rândul elitelor ruse și în rândul rușilor de rând, făcându-i să se întrebe dacă președintele este încă în viață și dacă bărbatul care pretinde că este Putin este într-adevăr Putin, subminându-i astfel legitimitatea.

Cu alegerile prezidențiale din Rusia programate pentru martie 2024, îndoielile populației cu privire la sănătatea și existența lui Putin nu pot decât să complice planurile Kremlinului în ceea ce privește cine ar trebui să candideze și ce marjă de victorie ar trebui să existe.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a simțit obligat să nege zvonurile despre moartea lui Putin. Dar, din moment ce se presupune că Peskov că nu spune niciodată adevărul, negarea a fost o confirmare sau a fost într-adevăr o negare?

Lupta pentru putere post-Putin a izbucnit deja

Altă posibilitate este ca Solovey și „General SVR” să nu fie atât de democrați și independenți, așa cum pretind. Ar putea fi agenți ai serviciilor de securitate sau purtători de cuvânt ai elitelor puternice, capabile să-i ofere protecție lui Solovey – care locuiește la Moscova și, în ciuda criticilor sale la adresa lui Putin, a reușit să evite arestarea.

Efectul scontat al difuzării informației privind moartea președintelui rus ar fi același – îndoială, confuzie și delegitimare – dar faptul că instigatorii ar putea fi din rândul elitelor are implicații mai mari pentru Putin și sistemul politic.

Doi democrați, împreună cu o mână de aliați din Rusia pot răspândi efectiv zvonuri, dar nu pot schimba sistemul existent. În schimb, eforturile elitelor de a delegitima actualul regim indică o fisură semnificativă în ceea ce pare un regim monolitic.

Asta înseamnă că lupta pentru putere post-Putin a izbucnit deja, chiar dacă adevăratul Putin este încă în viață. A izbucnit pentru că elitele, atât cele care îl susțin pe Putin, cât și cele care i se opun, cred că Putin este prea vlăguit, prea slab sau prea muribund din punct de vedere politic pentru a face diferența.

Având în vedere cultura politică a Rusiei, că populația sa a fost învățată să disprețuiască liberalismul și democrația timp de peste două decenii și că marea probabilitate ca elitele establishmentului să dorească doar să reformeze sistemul, și să nu-l înlocuiască, sunt șanse ca posibilii protectori ai lui Solovey să fie reformatori conservatori care ar vrea să demonteze cele mai rele aspecte ale Putinismului și să încerce să pună capăt războiului împotriva Ucrainei. Solovey însuși se descrie ca liberal conservator, așa cum, probabil, sunt cei care-l protejează.

S-au plantat semințele îndoielii despre Putin

Indiferent dacă Putin este sau nu în viață, zvonurile despre moartea lui arată clar că are probleme serioase. Sute de mii de ruși au citit afirmațiile lui Solovey. Mulți discută despre ele. S-au plantat semințele îndoielii despre „bunicul din buncăr”, așa cum îl numesc criticii pe Putin.

Așa cum nici Solovey, nici „General SVR”, nu au nicio dovadă a morții lui Putin, nici criticii lor nu au nicio dovadă a faptului că trăiește, pentru că se poate spune că bărbatul care pretinde că este adevăratul Putin este cu adevărat o sosie.